Ще се завърне ли коронавирусът през есента?

На този въпрос отговаря проф. Николай Витанов

Епидемията от коронавирус може да се завърне през есента, но в по-лека форма, каза проф. Николай Витанов от Националния оперативен щаб.

Той заяви още, че сега сме в предпоследна фаза на разпространението на заразата, следващата е между 0 и 20 заразени, с уговорката, че мерките продължат да се спазват и няма дълги пасове, каза още проф. Витанов.

Според него мерките са довели до спадане броя на инфектираните. „За пълно излизане от епидемията специалистът поясни, че не се знае как ще се държи вирусът. Зависи какво е поведението на COVID-19, два пъти е имало епидемия на такива вируси и те затихнаха от само себе си, но сега разпространението е много голямо, няколко милиона имаме“, добави той пред bTV.

По думите му най-вече носенето на маски е пресякло лавинообразно разпространение на коронавируса, за това е спомогнало и поставянето под карантина на завърналите се от чужбина.

Проф. Витанов поясни, че ако COVID-19 се върне под лека форма през есента, може и да не се наложи масово затваряне в икономически план, ако има и ваксина, няма въобще да има затваряне на икономиката.

Мерките печелят време на химиците да създадат ваксина и лекарство, каза още Витанов.

Прочетете още