Ще има ли втори мандат на Джо Байдън?

През цялата си кампания Байдън умишлено избягваше да говори за намеренията си

Утре Джо Байдън навършва 78 години. Ако през 2024 г. бъде преизбран, когато напуска властта през 2029 г., той ще е на 86 години.

Два месеца преди встъпването му в длъжност, въпросът, който вече занимава всички умове във Вашингтон, е: дали този "лъв на американската история", както го описа Барак Обама, ще бъде президент само за един мандат?

През цялата си кампания Байдън умишлено избягваше да говори за намеренията си, пише Жером Картийе от Франс прес.

Запитан дали идеята да управлява в продължение на осем години според него е един от възможните сценарии, той отговори: "Абсолютно!"

На среща за събиране за средства през пролетта, Байдън обаче увери, че се смята за "кандидат на прехода" - формулировка, която подхрани спекулациите.

Може ли всъщност Тръмп да извърши преврат и да остане на власт още един мандат?

Дали той е искал да каже, че поради опита и качествата си е в най-добра позиция, за да обърне страницата на тръмпизма, преди да предаде щафетата на ново поколение през 2024 година? Поколение от лидери на демократите, които дори не са били родени по времето, когато Байдън е избран за първи път за сенатор - през 1972 година?

Няколко дни след неговата победа срещу Доналд Тръмп сестра му, Валъри Байдън Оуенс, която публично запазва дискретност, но е ключова фигура в политическата кариера на брат си, изрази своята убеденост, че той ще се кандидатира за втори мандат.

Значи не е кандидат на прехода? "Той е такъв, в смисъл че увлича със себе си всички тези младежи и ни обединява, за да не бъде страната толкова разделена", заяви тя пред телевизия Ейч Би О.

Всички тези отговори обаче бяха изтълкувани първоначално като желание да се запази възможно най-голям политически капитал.

Да се представи изрично Байдън като президент за един мандат би отслабило позициите му и би стартирало, твърде бързо и в голям мащаб, надпреварата в Демократическата партия кой да го наследи.

Администрацията на Байдън ще отразява разнообразието на Америка, с по-голяма тежест на жените

"По дяволите, вие сте стар"

Според историка Джулиан Зелайзър, преподавател в Принстънския университет, каквито и да са намеренията му, Джо Байдън "няма интерес" да ги разкрива прекалено рано.

"В обстановката на екстремна политическа поляризация, като нашата в момента, трябва да използвате всички достъпни ви средства, включително перспективата за преизбиране, за да прокарвате законите през Конгреса", обяснява той пред АФП.

Всъщност президентите, които са се отказали да се кандидатират за "още четири години" в Белия дом, са рядкост в американската история.

Джеймс К. Полк, президент от 1845 до 1849 г., провежда кандидатпрезидентската си кампания с обещанието, че няма да се кандидатира за втори мандат, и го изпълнява. Политическата борба тогава обаче няма много прилики с тази през 21-и век.

Единственото изключение в съвременната политическа история е Линдън Джонсън. Достигнал до президентския пост след убийството на Джон Кенеди през 1963 г., той е избран със значителна подкрепа през 1964 г. срещу републиканеца Бари Голдуотър, но през март 1968 г. обявява, че няма да се кандидатира за преизбиране.

Според много историци, предвид хаоса на войната във Виетнам и изправен срещу съпротивата на прогресивното крило в своята партия, Джонсън е бил убеден, че е на път да загуби.

Тръмп призна победата на Байдън на изборите в САЩ

Решението му да се оттегли, след шест години на власт, обаче беше огромна изненада, "един Пърл Харбър в политиката", по думите на тогавашен конгресмен от Демократическата партия.

Какви, освен стремежа към властта и престижа на президентския пост, са причините за това упорито желание на политиците да се кандидатират?

"Вторият мандат дава на един президент чувство за легитимност", отговаря Джулиан Зелайзър. "Това може да бъде и възможност да се предприемат трудни политически инициативи без изборен натиск."

Джо Байдън, който понякога изглеждаше нестабилен по време на предизборната кампания, знае, че е в уникална ситуация.
През пролетта на 2018 г., когато още не беше обявил кандидатурата си, той призна в Мичиган, че възрастта е "напълно уместен въпрос".

"Мисля, че ако се кандидатирам, ще е напълно нормално хората да ме гледат и да кажат: "По дяволите, вие сте стар!", заяви Байдън.

"Вярно е, че по натрупани години съм възрастен", призна той, но намекна, че не е загубил нищо от енергията и интелектуалните си способности.

Едно е сигурно: още от встъпването му в длъжност на 20 януари неговите републикански противници, също както и онези от собствения му лагер, които вече мечтаят да се кандидатират, ще внимават за коментарите на Байдън по този въпрос.

И те ще дебнат и за най-малкия признак за възможно политическо оттегляне на човека, който през 2022 г. ще стане първият навършил 80 години президент в историята на Съединените щати.

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още