Ще има ли криза на пазара на горива през септември?

Затварянето на данъчни складове за петролни продукти ще означава липса на горивата за бензиностанциите

Затваряне на данъчни складове за горива през септември. Вероятността това да се случи е над 80 процента, заяви за „Дарик“ юристът на Българската петролна и газова асоциация Светослав Бенчев. Причината – на 13 септември изтича срокът за оборудване на складовете с видеонаблюдение, а компаниите от Асоциацията едва ли ще успеят да изпълнят изискването дотогава.

Затварянето на данъчни складове за петролни продукти ще означава липса на горивата за бензиностанциите.

Над 500 млн. лв. загуби за бюджета заради нерегламентирана продажба на горива

В края на миналата година Народното събрание одобри законовото изискване в данъчните складове за петролни продукти да бъде монтирано видеонаблюдение като даде срок от шест месеца. Изненадващо, по време на извънредното положение чрез преходни и заключителни разпоредби в Закона за здравето депутатите съкратиха сроковете на три месеца. Още тогава браншът предупреди, че има технически дейтали, които трябва да се прецизират и е необходимо повече време.

Точните изисквания за видеонаблюдението са описани в подзаконов нормативен акт, каза Светослав Бенчев. За пазара затварянето на данъчните складове ще означава липса на доставки за бензиностанциите, обясни той. 

Парламентът даде зелена светлина на държавните бензиностанции

Бенчев добави, че браншът се надява срокът за оборудване на данъчните складове да бъде удължен, за да не се стигне до криза на пазара.

Чуйте повече в звуковия файл

Прочетете още