Ще доведат ли климатичните промени до края на света?

| Любопитно, Времето | dnews

В последно време една интересна тенденция набра популярност – всевъзможни световноизвестни знаменитости и политици, в повечето случаи неинформирани, ни убеждават, че всички ще умрем в климатична катастрофа до 30 години. Ето какво твърдят някои от тях:

„Ние сме последното поколение, което може да предотврати непоправимите щети върху нашата планета”, казва председателят на Асоциацията на ООН на САЩ Мария Фернанда Еспиноса Гарсе.

„Имаме само 12 години до края на света”, смята политикът Александрия Окасио-Кортес.

Госпожи и господа, аз съм твърдо убеден, че следващите 18 месеца ще определят способността ни да поддържаме климатичните промени и да възстановим природата до равновесието, което е необходимо за нашето оцеляване”, заявява принц Чарлз.

Дали цивилизацията ни е на път да изчезне?

Причината за тези твърдения се корени в доклад на Междуправителствения панел за климатични промени (МПКП) от 2018 г., озаглавен „Глобално затопляне от 1,5°C”.

В материал за сайта wattsupwiththat.com Анди Мей разглежда този доклад, както и някои критични доказателства, които не са споменати в него, за да отговори на въпроса дали наистина ни остават само няколко години живот.

Климатичните прогнози, направени от Проекта за съвместно сравняване на модели, са представени посредством графика, изобразяваща световните тропосферни температури на 5-годишни интервали спрямо сателитните и метеорологичните наблюдения

Почти всички стойности в графиката са предвидили доста по-високи от настоящите реални тропосферни температури, като средната също е по-висока от реалната.

След разглеждане на графиката, Анди Мей установява, че настоящите прогнози за климата са съмнителни и вероятно надценяват въздействието на въглеродния диоксид в атмосферата върху климата. Като се има предвид това, най-вероятно да се определи дали климатичните промени влияят на икономиката ни също би било трудно.

Космическа мисия дава нов поглед върху климатичните промени

Това, което много хора не знаят е, че всъщност климатичните промени носят със себе си и позитиви. Често очевидните ползи от глобалното затопляне и въглеродните емисии се игнорират. И все пак именно те са причината за увеличаване на количеството обработваема земя и нарастване на добивите на фермите.

Въглеродният диоксид във въздуха стана причина земята да стане по-зелена, тъй като стотици хиляди нови дървета бяха засадени през последните години. Благодарение на емисиите също така растенията използват по-малко вода и стават по-устойчиви на екстремни температури и суши.

Д-р Крейг Идсо е сметнал паричната полза от въглеродните емисии. В доклад той изчислява, че между 1961 г. и 2011 г. благодарение на въглеродния диоксид брутните приходи на земеделските стопанства са се увеличили с изумителните три трилиона долара. Културите, при които увеличението е най-значително са ориз, пшеница и грозде, съответно 579 милиарда, 274 милиарда и 270 милиарда долара.

Според доклада на МПКП - „Глобално затопляне от 1,5°C”, текущата скорост на затопляне на планетата е 0,0171°C годишно. Това е 1,7°C на век или 0,5°C за тридесет години. Тоест, ако настоящата тенденция на затопляне продължи в следващите тридесет години, то до тогава планетата ще се е затоплила с едва 0,5°C. В доклада се твърди още, че от 1950 г. до сега глобалното затопляне се дължи изцяло на хората.

Антарктида не се затопля

Споменава се още, че ако средните глобални температури се покачат,  в някои райони ще има повече валежи, тъй като по-високите температури обикновено водят до повече валежи, а по-ниските температури - до по-малко. Вероятността от суша ще се увеличи в някои региони, но винаги има суша някъде по света, това е очевидно и неизбежно, коментира авторът.

Що се отнася до биоразнообразието и екосистемите, Анди Мей нарича твърденията, споменати в доклада, „нелепи”. Според него, при по-студено време изчезват много повече видове отколкото при по-топло.

Според политолога Бьорн Ломборг, нобеловия лауреат Уилям Нордхаус и професора по икономика Ричард Тол, намаляването на въглеродните емисии с надеждата, че това ще намали скоростта на затопляне на планетата, е изключително скъпо.

Ричард Тол пише, че изменението на климата ще има известно въздействие върху световната икономика преди 2100 г. Независимо от предупрежденията на МПКП за емисиите, произведени от човека, причиняващи опасно затопляне, Уилям Нордхаус казва, че разходите за намаляването на въглеродния диоксид в атмосферата не си заслужават.

За щастие, изявленията за трагичната ни климатична гибел, предвидена след 12 години, не са подкрепени от наблюдавани промени към днешна дата. В доклада се коментират много аспекти на изменението на климата, но никъде не се споменава, че светът ще свърши след 12 години.

За повече новини и любопитни материали последвайте страниците ни във Фейсбук и в Туитър

Абонирайте се и за канала ни в YouTube

Прочетете още