Срещата на върха по бюджета на ЕС продължава

Снощи не бе постигнато споразумение, преговорите продължават тази сутрин

| Свят

Държавните и правителствените ръководители на страните от Европейския съюз не успяха да постигнат споразумение за бюджета на общността за периода 2021-2027 г. и работата на извънредната среща на високо равнище ще бъде възобновена днес сутринта.

Това съобщи пред журналисти в кулоарите на срещата говорителят на председателя на Европейския съвет Баренд Лейц, предаде ТАСС. "Заседанието на Европейския съвет ще бъде възобновено в 10 ч.", обяви Лейц.

По-рано беше съобщено, че председателят на Европейския съвет Шарл Мишел провежда двустранни срещи след първия кръг от общи дискусии, предаде ДПА.

Асошиейтед прес съобщи, че първата среща на високо равнище, след като Великобритания напусна ЕС миналия месец, не е била гладка. Европейските лидери са спорили как да бъдат разпределени и похарчени около 1 трилион евро през следващите 7 години.

Разнопосочните становища и обиди между богатите и по-бедните членове на общността бързо изплуваха, посочва АП. Нямаше и следа от единството, което държавните и правителствените ръководители демонстрираха през четирите години преговори за Брекзит, докато се препираха за бъдещите приоритети на ЕС и за това кой трябва да плаща за неговите амбиции, подчертава агенцията.

Лидерите изложиха приоритетите си на обща кръгла маса, а след това Шарл Мишел се срещна с всеки от тях поотделно, за да обсъди отделните оплаквания и искания, коментираха служебни лица.

Мишел дойде на срещата с проектобюджет от 1.074 процента от БВП на ЕС. Европейският парламент иска той да е 1,3 процента, а Европейската комисия предпочита 1,11 на сто, посочва АП.

От 2021 г. бюджетът на ЕС ще губи 11 милиарда евро ежегодни вноски от Великобритания. Затова лидерите на страните от общността трябва да решат с колко ще се увеличат вноските на държавите-донори и с колко ще се намалят дотациите за страните-получателки на европейски средства, съобщава БТА.

Бюджетът на ЕС се формира на базата на седемгодишни рамкови бюджетни планове.

Преди подновяването на срещата премиерът Бойко Бориков ще се срещне със заместник-председателя на Европейската комисия Валдис Домбровскис, който отговоря за еврото.

Борисов за Радев: Да преценява с кои хора прави поход (видео)

България не се отказва от кандидатурата си за влизане в т. нар. чакалня на еврозоната и приемането на еврото, но иска национален консенсус по темата. Затова просто малко забавяме темпото, заяви Борисов в Брюксел.

България може да забави влизането си в чакалнята на еврозоната

Влизането на България в чакалнята на еврозоната може да се отложи с няколко месеца, коментира по-рано Домбровскис.

Блумбърг: България забавя темпото за приемане на еврото

„Владислав Горанов ме увери, че всичко продължава и страната се подготвя за влизане в ERM-II, може би не с първоначално поставената цел - края на април, а няколко месеца по-късно”, коментира Домбровски.

За повече новини и любопитни материали последвайте страниците ни във Фейсбук и в Туитър

Абонирайте се и за канала ни в YouTube

Прочетете още