Спокойна и суха есен в седмицата до 25 октомври

Мощен антициклон ще определя времето над Източна Европа и Балканите в следващите дни, а това значи сухо и предимно слънчево време

test

Синоптичната комисия е категорична - чакат ни 8 до 10 дни на спокойно и тихо есенно време без валежи. След преминаването на последния център на ниско налягане, тази събота, времето ще се стабилизира и през цялата следваща седмица ще е тихо и спокойно.

Това е добрата новина, защото през деня ще е предимно слънчево, с разкъсана облачност, без вятър, но сутрин на места са възможни мъгли или ниска облачност.

От неделя нататък, до средата на следващата седмица дневните температурите ще бъдат по-ниски с няколко градуса и ще бъдат в интервала 12 - 17 градуса. Но дори това не е типично есенно време с ниски температури. Това означава, че Топлофикация вероятно няма още нагласата да започне да пуска по домовете централното отопление. А това ще ни спести доста пари.

Това е типично време за този период на октомври, както е типично и сутрешните температури, в котловините на Западна България, да падат до 4, 5 градуса. Което означава, че в сутрешните часове, в началото на следващата седмица, ще ви трябват по-топли връхни дрехи.

Малко по-високи температури ще очакваме от сряда нататък до края на седмицата, когато термометрите през деня ще показват дори до 20 градуса, а сутрините ще бъдат също относително по-високи, с минимални температури около 7 - 9 градуса.

В самия край на седмицата, която завършва на 25 октомври, е възможно кратко влошаване на времето, но след това да края на месеца синоптичните модели показват отново сухо и спокойно време, дори с още по-високи дневни температури до 22, 23 градуса, особено на места в Източна България.

Не се очертава сериозно застудяване, валежите спират, не се очертава сняг до края на месец октомври. 

Дълбок атлантически циклон ще определя времето над Западна Европа през следващата седмица, на много места там ще има превалявания от дъжд, в Алпите от сняг. 

В големи района на Сибир и Далечния Изток вече се образува снежна покривка, снежна покрива вече покрива големи райони от Северна Канада, Аляска, дори в някои от северните американски щати вече има сняг, а прогнозите сочат, че снегът ще настъпва все по на юг и към края на следващата седмица ще приближи плътно и руската столица Москва. 

В планините на Норвегия и в други северни райони на Скандинавския полуостров също вече се образува трайна снежна покривка.

Няма сериозна ураганна активност в момента, петролът също е на очакваните нива между 40 и 45 долара за барел, в петък е около 42 долара. 

Европейският съвет, който заседав в петък и събота, не можа да постигнe съгласие по искането на ЕК за наляване на парниковите газове до 2030 година с 55 процента спрямо нивата от 1990 година и този въпрос бе оставен за поредната среща през декември.

Много източноевропейски страни - Полша, Чехия, включително и България са силно разтревожени от тези климатични цели, защото това означава сериозен удар върху енергетиките на по-бедните европески държави, повишаване на цените на електроенергията и въобще поскъпване на живота. 

Евентуалното закриване на енергийни мощности на въглища  ще доведе и до социални проблеми.

Тези цели на ЕК, за намаляване на парниковите газове с 55 проценат не изглеждат пряко свързани с реалността, а изглеждат плод на умозрителни разсъжденя на хора откъснати от действителността.

Един от аспектите на тази политика ще бъде сериозния удра върху европейската автомобилна индустрия, което пък ще се отрази върху доходите на много от богатите европейци и не е ясно докъде ще стигне цялата тази история. 

Не стига , че коронавирусната истерия тресе умовете на хората, а сега ще трябва да се притесняват и от новите климатични цели на Европа, докато Америка, Русия и Китай, да не говорим за Африка, Бразилия, Индия и Пакистан, пет пари не дават за климатичните цели - гледат да произвеждат евтина и достъпна енергия за собствените си икономики.

Прочетете още