Спасиха 42-годишна кюстендилка, прекарала почти 20 часа на - 20 градуса в планината

Планинските спасители в Дупница са оказали помощ на турист, който почти 20 часа е изкарал при -20 градуса.

Пострадалата 42-годишна жена е от Кюстендил и само забравеният й багаж я е спасил. Тя самата не е подавала сигнал до спасителите. Жената е пристигнала на хижата под Седемте езера в понеделник, оставила е багажа си пред входа на хижата и казала, че тръгва към старата хижа, когато на сутринта багажа й стоял непокътнат спасителите веднага предприели действия по издирването й.

След като се оказало, че в близките хижи няма такъв турист, проверили багажа, в който намерили договор с мобилен оператор, по който разбрали името на жената и номера й. Позвънили веднага, но нямало отговор, след което подали сигнал към ПСС, за да бъде локализиран сигналът от телефона и установено мястото, на което жената се намира.

Междувременно тя самата върнала обаждане и опитала да обясни къде се намира, като по-късно става ясно, че данните, които дала, са грешни. По установените координати от телефона, както и по една намерена раница спасители успели да я открият жива и предприели всички действия, за да запазят живота й.

Тя е закарана в болница в Дупница, след което е транспортирана за столична болница. Туристката е имала голям късмет да я намерят жива, тъй като е била облечена с дрехи неподходящи за преход в планината и то през зимата, освен това била с обувки по-скоро за разходка в градски условия, отколкото за студа в планината.

В спасителната акция са участвали Божидар Джокин, Иван Тушев, Борислав Ранков, Станислав Попов-Тачи и Георги Илков-Темето, както и спасителното куче Ектор.

Прочетете още