Ново разхлабване на мерките от понеделник

Софийският районен съд осъди себе си заради собственото си бездействие

Софийският районен съд осъди сам себе си заради собственото си бездействие. До делото се стига след като жена чака пет години съдът да напише решението си по друг казус. Районният съд определя работата си като "отказ от правосъдие" и си налага да плати на жената обезщетение от 1000 лв. На по-горна инстанция, обаче, Софийски градски съд вдига сумата с още 500 лв, тъй като забавеното решение е по казус, който има сложност, по-ниска от средната. 

През октомври 2010 г. жена пазарува в хипермаркет. Избирайки си от предлаганите продукти, тя прикляка, за да разгледа най-долния рафт. В същото време към нея се приближава една от електрическите колички, с които се придвижват стоките в големите магазини. Дървено пале пада от електрокара и удря стъпалото на жената. Кракът й не се чупи, но тя изпитва силна болка и се налага да отиде до Пирогов.

Няколко години по-късно жената завежда дело за обезщетение. Заседанията започнали в края на 2014 г., а в началото на следващата година Софийски районен съд обявява, че ще излезе с решение в постановения срок, т.е. до един месец. В действителност такова решение не се появява в следващите 5 години. През 2019 г. делото е разпределено на друг съдия, който след ново заседание издава решението на жената да бъдат платени 5 хиляди лв обезщетение. По този начин решението на съда влиза в сила повече от 6 години след завеждане на делото.

Успоредно с това в районния съд започва ново дело, заведено от същата дама. Заради 5-годишната липса на написано решение по делото на жената, пострадала в хипермаркета, съдът сам осъжда себе си. Отказ от правосъдие – така съдът определя „работата си” по случая с жената и си налага да й плати 1000 лв.

Делото стига и до втора инстанция, където Софийски градски съд вдига обезщетението с още 500 лв, а в решението си пише: Прекомерната продължителност на производството е в резултат на поведението на Софийски районен съд, който не е положил необходимите усилия за решаването му в разумен срок.

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още