До 30 ноември се удължава срокът на извънредна епидемична обстановка

София предвижда освобождаване от наем за общински имот и от такса тротоарно право за бизнеса

При какви условия обаче?

Освобождаване от наем за общински имот и такса тротоарно право за бизнеси, които не работят по време на извънредното положение, както и създаване на общински фонд за обезпечаване на заеми за 210 малки и средни фирми.

Това са предложенията за икономически мерки за справяне с ограниченията от разпространението на коронавируса, които общинските съветници от ГЕРБ в София предлагат. Към тях колегите им от БСП предлагат и отлагане на наема за общински жилища на хора, останали без работа в извънредното положение. „Демократична България” пък допълват предложенията с драстично намаляване на патентния данък за RbNB, както и орязване на всички не спешни разходи.

Освобождаване от такса тротоарно право за периода на извънредното положение е една от мерките, които предлагат общинските съветници от ГЕРБ. 

"Имаме едно заведение, което ползва общински имот. То ще се ползва и от двете мерки - освобождаване от тротоарно право и от наеми за периода на извънредното положение. Ще създадем и специален инструмент за обезпечаване на кредити от банки на малки и средни предприятия. За целта предвиждаме 1 млн. лв. за обезпечаване на кредити на до 120 фирми," обясни пред Дарик Георги Георгиев от групата на ГЕРБ.

редложихме да се наложи мораториум върху плащането на наеми на граждани в общински жилища, които принудително са били пуснати в неплатен отпуск или са с прекратен трудов договор," добави Милка Христова от БСП в местния парламент.

Как на практика ще се изпълняват мерките и кога ще могат да влязат в сила? Очаквайте подробности утре в "Дарик кафе".

Прочетете още