До 30 ноември се удължава срокът на извънредна епидемична обстановка

Социалните мрежи могат да навредят на психичното здраве на младежите

Употребата на социални мрежи винаги се е свързвала от учените с депресивни състояния, най-често сред момичетата в тийнейджърска възраст. Според нови изследвания обаче, този проблем може да се окаже много по-сериозен, отколкото смятат експертите, съобщава „Си Ен Ен”.

Според проучване, публикувано в списанието „Детско и юношеско здраве Lancet” (The Lancet Child & Adolescent Health) , включващо интервюта с почти 10 000 деца в Англия на възраст между 13 и 16 години, социалните мрежи могат да навредят на психичното здраве на момичетата, като увеличават шансовете те да станат жертви на онлайн тормоз. Това води до нарушения в съня и намалена физическа активност.

„Нашите резултати показват, че социалните мрежи сами по себе си не причиняват вреди, но честата им употреба може да попречи на дейности, които имат позитивно влияние върху душевното здраве, например добрия сън и спортуването, като в същото време увеличава шанса до младите хора да достигне вредно и нежелано съдържание, най-вече онлайн тормоз” , заяви един от авторите на проучването, Ръсел Вайнър.

Боб Патън, преподавател по клинична психология в университета на Съри казва, че разработването на стратегии, които да се фокусират само върху ограничаването на употребата на социалните мрежи едва ли ще помогне за благосъстоянието на потребителите.

Изграждането на стратегии за увеличаване на устойчивостта към кибертормоз и насърчаване на повече заинтересованост у тийнейджърите спрямо съня и физическата им дейност може би е това, което е необходимо за намаляване на физическите и психологическите вреди, причинени вследствие на употребата на социални мрежи“, заяви Патън, който не е част от проучването.

Нов теч на данни от Facebook

Изследването е проведено под формата на интервюта с тийнейджърите веднъж годишно от 2013г. до 2015г. Те са имали възможност да отбележат колко често използват социалните мрежи Фейсбук, Инстаграм, УатсАп, Туитър и Снапчат, като посещение повече от три пъти дневно на някоя от тези платформи се счита за „много често”.  

Резултатът от изследването е, че и при двата пола прекомерната употреба на социални мрежи води до определени психологически промени, като те са по-осезаеми при момичетата.

Проучването спомага този проблем да бъде поставен в различен контекст – не социалните мрежи създават проблеми, а негативното съдържание, което достига до младите хора.  

За повече новини и любопитни материали последвайте страницата ни във Фейсбук 

Абонирайте се и за канала ни в YouTube 

Прочетете още