Снегът се отлага за декември

Средносрочните модели не прогнозират сериозно влошаване на времето и снеговалежи до края на ноември

| Времето, Любопитно
test

Синоптичната комисия е разочарована. Не става и не става, не ще! Не ще да вали сняг и това си е. Говорим за хубав, дебел, зимен сняг, за преспи и навявания, за сняг, който да зарадва децата и големите, да могат да се пързалят с шейни и със ски... но уви. В следващите десетина дни не се очаква такава зима.

Все пак, в събота, главно на северозапад и в планините на Западна България ще прехвърчи сняг, някъде дори може да побелее, дори в района на София ще видим снежинки, но не се очаква валежът да е сериозен, както казваше един известен политик, ще можем да ловим снежинките във въздуха.

И това ще е. От неделя нататък ни чака предимно сухо време, с температури нормални за ноември, ще видим и мъгли и слънце, и така чак до началото на месец декември, когато е възможно нещо да се случи и обърканата зима да дойде на гости. Може, ама не е сигурно.

Средиземноморски циклон се разхожда из Средиземно море, но никак не ще да дойде към Балканите, студено му е явно и се е запътил към Африка. 

И през другата седмица ще се формират средиземонморски циклони, но според моделите и те няма да ни посетят, а ще вилнеят по други географски ширини. Това е то. Сух ноември, без сняг, по-лошото е, че бе и без дъжд, и така сушата, особено на изток, се задълбочава.

Освен при нас, зимата не ще да дойде и в Европа като цяло, не иска да се появи дори в Европейска Русия, в Москва и в София, в следващите дни времето ще е почти едно и също. Жителите на Санкт Петербург отчетоха температурен рекорд от 11 градуса през миналата нощ, най-топлата нощ за тази дата от 1974 година.

Студът се е скрил далеч на изток отвъд Урал, чак в Източен Сибир и там си стои.

Мощните атлантически циклони пердашат Северна Европа и пращат топъл и влажен въздух далеч на изток и заради това над Европа е все още сравнително топло и не се виждат предпоставки за сериозна зима.

Топло е и в Северна Америка, в САЩ, дори на север, в района на Големите езера, дори в Северна и Южна Дакота, е сравнително топло с температури около нулата и дори по-високи. И тази тенденция ще се запази в следващите дни.

Студът се разполага в Гренландия - до минус 35 градуса, в Източен Сибир, в Северна Канада и отчасти в Аляска. Там си е истинска зима, със студ и сняг.

Но да се върнем у нас. Следващата седмица ще е спокойна, след застудяването в събота и неделя, дневните температури слабо ще се повишат, а към края на ноември се очаква дори още по-сериозно повишение на дневните температри, за два, до три дни.

Основният въпрос, кога ще падне истински сняг, остава на този етап нерешен. Вероятно това ще се случи в първите 10 дни на декември, но не се обзалагайте, ако някой ви каже, че със сигурно ще стане така, не му вярвайте.

Синоптичната комисия е длъжна да направи едно уточнение - а то е, че заради много голямата динамика на атмосферните процеси над северното полукълбо, на границата между есента и зимата, моделите показват голяма променливост и прогнозите за по-дълъг от седмица период стават много несигурни.

Прочетете още