След дебелия сняг зимата е в отстъпление

Затопляне в следващите дни поне до около 20 февруари показват средносрочните модели

| България, Времето
test

Бурята "Киара" няма да е последна за Западна Европа. Синоптичната комисия, на базата на средносрочните модели, смята, че в края на тази и началото на следващата седмица нови бурни ветрове ще духат в доста райони на Западна Европа.

Възможно е отново да се създадат трудни условия за транспорта. Това се дължи на много големи и дълбоки атлантически циклони, които в комбинация с по-високо атмосферно налягане над южните части на континента, създават условия за силни западни ветрове, които помитат големи райони от Великобритания, Бенелюкс, Франция, Дания, Швейцария, Чехия и дори Полша.

На запад времето е динамично, ветровито, но сравнително топло, на Балканите също в следващите десетина дни зимата ще е в отстъпление и температурите ще са по-високи от обичайните. Особено в началото на следващата седмица.

Снегът навсякъде в равнините ще се стопи заради по-високите дневни температури, които на места ще са около и над 10 градуса. 

В петък и събота плитък средиземноморски циклон ще ни донесе нова порция валежи, в момента прогнозите са за сравнително малко валежи, но в планините на Южна България ще падне отново сняг, а в равнините дъжд. 

В началото на следващата седмица времето ще е по-топло и сухо, валежи не се очакват, на места ще видим дори истинска пролет, такова ще е времето до около 20 - 21 февруари, когато се очаква формирането на нов средиземноморски циклон, който вероятно ще донесе валежи и то от сняг по високите котловинни полета, Предбалкана и в планините. 

След това в перспектива до края на февруари е възможно да видим доста сухо и сравнително по-топло време.

Синоптичната комисия коменитра и други злободневни теми от ежедневието, като например идеята месото в ЕС да се обложи с въглероден данък, така че да поскъпне и по този начин да се намали неговата консумация в опит да се спрат климатичните промени.

Месото по-скъпо заради климатичните промени?

Коментирана бе и темата с проверките по пътищата от мобилните екипи за замърсяващи коли, както и цената на петрола на международните пазари.

За повече новини и любопитни материали последвайте страницата ни във Фейсбук 

Абонирайте се и за канала ни в YouTube 

Прочетете още