Сняг на запад, дъжд на изток и юг

Средиземноморски циклон ни носи валежи във вторник, по-студено време на запад и сняг, по-топло на изток с дъжд. В планините зимата настъпва

Синоптичната комисия проведе извънредно заседание в понеделник сутринта, по никое време, за да види как ще се развива циклонът, за който говорихме в петък.

При новото развитие на обстановката, очакваме във вторник валежи, при това от сняг, по високите полета на Западна България, в планините и Предбалкана, както и на места в Северна България.

Ще се образува и снежна покривка, ще е мрачно, с дневни температури малко над нула градуса. На изток и юг ще вали дъжд, там ще и по-топло. На места ще има затруднения в транспорта, особено в планинските райони, ако ви се налага пътуване, бъдете внимателни.

След кратко затишие, в петък отново по средиземноморски циклон, ни чакат нови валежи, вероятно този път от дъжд на повечето места и сняг в планините.

Много е динамична обстановката в Европа, миналият петък изглеждаше, че Средиземно море ще спре да праща циклони към Балканите, но в момента нещата имат ново развитие и през следващата седмица ни чакат нови валежи във вторник, в петък и в неделя - понеделник. Тогава нови циклони  ще донесат валежи, предимно от дъжд, поне така изглежда за момента.

В планините ще вали сняг и там ще се увеличава снежната покривка, ще е истинска зима за радост на всички, които обичат зимните спортове.

Утре, вторник,  на редовното заседание на Синоптичната комисия ще имаме повече яснота за края на седмицата и колко точно ще вали - дъжд или сняг.

За момента вече е ясно - настъпва влошаване на времето във вторник, когато ще има валежи над цялата страна - сняг на запад и в планините, дъжд в останалите райони на страната.

Синоптичните модели покозвата динамично време и в седмицата след 13-ти декември, отново с валежи и от сняг, но и от дъжд.

За това ще говорим на редовното заседание на Синоптичната комисия, което се провежда във вторник от 8:30 до 9:00 на честотите на Дарик  радио в цялата страна. 

Прочетете още