Служебният кабинет представи отчет за дейността си

| България, Политика

Министър-председателят Стефан Янев и членовете на Министерския съвет представят отчет за дейността на служебното правителство. То изпълнява функциите си малко повече от 4 месеца.

Постарахме се да работим съобразно принципите, които декларирахме в началото - прозрачност, отчетност и професионализъм, които надявам се спазвахме, отбеляза Янев. По думите му служебното правителство четири месеца е работило в безпрецедентна политическа обстановка. 

Радев подписа указите за служебен кабинет, разпускане на НС и насрочване на парламентарни избори

Правителството демонстрира нов начин на работа - прозрачност и отчетност - успя да покаже недъзите на съществуващи практики при изразходване на обществени средства, успя да покаже начина, по който това може да става прозрачно и отчетно и да се подобри ефективността на изразходване на тези средства, посочи Янев.

„Всички ние сме свидетели как 45-ото и 46-ото Народно събрание не успяха да излъчат правителство, което предполага, че от утре ще имаме нов служебен кабинет. Задачите които стоят пред страната ще бъдат изпълнявани в подобен дух и по подобен начин”, коментира той.

Очаквам отново да съм служебен премиер, заяви Стефан Янев

„Добрата новина от съвместната ни работа с 46-ия парламент е, че служебното правителство направи нещо нетипично за такъв тип правителство. Заедно с него успяхме да се споразумеем и да постигнем актуализации за три важни за страната бюджета, отчете Янев.

По думите на премиера служебният кабинет е продължил работа по Плана за възстановяване и устойчивост, подобрил е неговите параметри с цел по-сериозна декарбонизация на българската индустрия, така че да се защитят интересите на отделните браншове, на българския бизнес и на иновативната част, както и да се запази и утвърди подема на икономиката. Янев изрази надежда планът скоро да бъде изпратен в Брюксел и до края на годината първите средства да са налични към националния бюджет.

"С Плана имаме още работа, но се надяваме в скоро време да бъде изпратен и до края на годината първите пари да са налични", обяви Янев.

Отчет на здравния министър Стойчо Кацаров

По отношение на външната политика в последните няколко месеца демонстрирахме диалогичност по отношение на диалога с Република Северна Македония, каза служебният премиер. Кабинетът достойно защити националния интерес на България и в следващите месеци предполагам, че поведението ще бъде подобно и на следващия такъв кабинет, подчерта той. 

Служебният премиер отчете и подобрената работа на администрацията на Министерския съвет. Вече имаме добри основи, за да се върнем към електронния документооборот и да направим взаимовръзки с другите администрации, така че да направим нашата администрация по-бърза и по-ефективна, посочи Янев. Друг акцент той постави върху стъпките за създаване на секретариат на Съвета по сигурността към Министерския съвет - инструмент, който при необходимост да подпомага висшето държавно ръководство при управление на кризи.

Служебният министър на социалната политика Гълъб Донев представи постигнатото в социалната област. „Изплащането на добавките от 50 лв. за пенсионерите продължи през юни, юли, август и септември. За това бяха осигурени 520 млн. лв. От 1 юли е променен и размерът на социалната пенсия за старост”, посочи той.

Парите за добавките и увеличението на пенсиите са осигурени, каза Гълъб Донев

С активната работа и на депутатите беше приет и Законът за изменение и допълнение на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване, като са осигурени и средствата за изплащане на нов размер на добавката на всички български пенсионери от 1 октомври до края на годината”, добави Донев.

„От 1-ви октомври се увеличава и размерът за парично обезщетение за отглеждане на дете до 2-годишна възраст. Определен беше и нов размер на линията на бедност”, каза социалният министър.

Той отбеляза още, че безработицата у нас е рекордно ниска. „Към днешна дата тя е 4,82%. Такава не сме имали дори и в предкризисните 2008 и 2009 г. Това е исторически рекорд за България. Считам, че това е една структурна безработица, която може лесно да се управлява”, коментира Гълъб Донев.

Според вътрешния министър Бойко Рашков служебният кабинет е създал условия за честни избори на 11 юли.

"Беше създадена много добра организация, което позволи в голяма степен да елиминираме криминалния вот, който съпътстваше десетилетия наред изборите, които се провеждаха в нашата страна", каза Рашков.

Рашков коментира, че още няма предложение за оставане в следващия служебен кабинет

По думите му Министерството на вътрешните работи е планирало необходимите полицейски операции, така че да се постигне целта за честни избори.

Рашков коментира и записите с полицейско насилие, случило се на антиправителствените протести през 2020 г.

"По тази линия положихме усилия да извършим допълнителни проверки за провинилите се служители и те не са само 4, а много повече. За резултата от тези проверки сме информирали широката общественост, включително за насилието, което беше упражнено и върху български журналисти", обясни Бойко Рашков.

Според Рашков дейността на МВР е оказала добро действие на българските граждани и сигналите от този период са отбелязали активност. Той посочи, че 1147 сигнала са получени за нарушения на изборния процес - 56% в сравнение с април 2021 г.. а в 777 сигнала те се отнасят за купуване на гласове, което е увеличение с два пъти спрямо април.

Вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов изрази мнение, че служебният кабинет е успял да надгради Националния план за възстановяване и устойчивост.

"Успяхме да надградим Националния план за възстановяване и устойчивост с оглед на оптимизация на проектите,да адресираме някои от основите критики, които бяха отправени при предишната версия, както и да адресираме мнения и предложения на различни браншове, за да може страната да се развива по-добре. Успяхме да отговорим на част от критиките в сферата на енергетиката. Отпаднаха проекти, които са търпели сериозна критика”, заяви той.

Планът за въстановяване трябва да бъде финализиран от служебен кабинет, според Пеканов

"Успяхме да отговорим на част от критиките и изискванията в сферата на енергетиката и декарбонизацията, които са доста строги. Беше намалено финансирането, фокусирано върху София, нещо, което смятам че трябва да правим, защото регионалните дисбаланси продължават да са основен проблем в страната ни", отбеляза вицепремиерът.

Пеканов заяви, че в службите на Европейската комисия има разбиране, че ситуацията в България е политически трудна и нестабилна, и вероятно ще се наложи служебен кабинет да подаде този важен документ, който да заложи голяма част от приоритетите на страната ни за следващите години. От друга страна продължават да се изисква поемането на доста сериозни ангажименти в сферата на енергетиката, ясна стратегия за декарбонизация, която да очертае бъдещето на въглищните региони, допълни той. По думите му предстоят много трудни решения в тази сфера.

„Министерство на финансите влезе с бюджет, в който противоепидемичните мерки бяха разчетени до края на март. След това те бяха продължени от предишния кабинет, това продължи и служебното правителство. За щастие, благодарение на разума на 46-ото НС, тази практика няма да продължи, а вече можем спокойно до края на годината да уверим всички граждани и фирми, че средствата за тях са налични и няма да се налага да се правят импровизации, за да бъдат търсени най-разнообразни пера”, заяви по време на отчета за работата на служебното правителство министърът на финансите Асен Василев.

С Асен Василев със сигурност ще бъдем част от промяната, заяви Кирил Петков

Финансовият министър обясни, че второ тримесечие се отчита ръст от почти 10% при събираемостта. Той определи това показване като безпрецедентно след голямата финансова криза от 2008 г.

"Ние сме в безпрецедентна ситуация - хем вълка сит, хем агнето цяло. Но това е, защото много здраво са се потрудили нашите фирми и работници, за да може тези пари да влязат в бюджета", допълни той.

Министърът каза още, че през последните 4 месеца са предприети и мерки за подкрепа на бизнеса - 385 безлихвени кредита са над 400 млн. лв. са отпуснати. Продължило е грантовото финансиране по мярката "60/40", разплатени са средствата за оборотен капитал към бизнеса.

"Благодарение на няколко структурни промени в Агенция "Митници" и НАП виждаме една подобрена среда - допълнително около 2 млрд. лв. ще влязат в бюджета до края на тази година, но ние виждаме и структурно повишаване в определени отрасли", заяви Василев.

Кирил Петков още не знае дали ще бъде част от новия служебен кабинет

„Мерките за подкрепа на бизнеса, които ние добавихме се увенчаха с успех. Скоростта, с която се усвоиха, беше по-бърза отколкото очаквахме. Работихме добре и по Плана за възстановяване. Вкарахме допълнително и нови инвестиции. Продължихме и работата по предприемаческата култура в България”, посочи служебният министър на икономиката Кирил Петков.

10% нарастване на БВП, 4% повишаване на инвестициите, 8% нарастване на брутната добавена стойност, 20% увеличаване на износа на стоки и услуги, отчете Петков.

По думите му това са едни големи цифри, които показват икономически растеж. Заедно започнахме промяната и тя трябва да продължи, категоричен беше министър Петков.

"Реално скоростта, с които се усвоиха тези средства, беше по-бърза отколкото очаквахме", каза той.

Имаме съществен напредък във всяка една от областите, за които отговаря министерството – училищно и предучилищно образование, висше образование, научни изследвания, европейски и други фондове за образования  и наука”, отбеляза министърът на образованието Николай Денков.

Утре, 16 септември, държавният глава Румен Радев ще назначи нов служебен кабинет, който да подготви и проведе вторите за тази година предсрочни избори за парламент, както и вота за президент и вицепрезидент, насрочени за една и съща дата - 14 ноември.

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още