Община Пловдив и НКЖИ са договорили затварянето на Бетонния мост да бъде отложено за 15 юни, вместо първоначално планирания 15 април. Целта е демонтажът на моста да се извърши през лятото, когато градският трафик е по-малко интензивен. Очаква се мостът да бъде изцяло ремонтиран до Коледа. Това съобщи кметът на Пловдив Костадин Димитров. Планира се на мястото на изоставената глуха жп линия в район „Южен“ да се  изгради улица, която да обслужва кварталите „Остромила“ и „Беломорски“. До средата на 2025 година се очаква да бъде изцяло готов и пробивът под Централна гара, изпълняван от НКЖИ. Администрацията полага усилия да планира и координира текущите и бъдещи инфраструктурни ремонти, за да се улесни движението в Пловдив. До края на юли трябва да бъде завършена улица „Владая“, а до края на юни - и двете платна на „Голямоконарско шосе“.

Евентуалната форма на стопанисване на стадионите „Ботев“ и „Локомотив“ след тяхното завършване най-вероятно ще е отдаване под наем, тъй като концесията е скъп вариант. Това прогнозира пред Дарик зам.-кметът по спорт в Община Пловдив Николай Бухалов. През 2024 г. ще се похарчат 2 млн. 195 хил. лв. за спортни дейности, обясни още той. И допълни, че нарастващият брой спортни клубове в града (160) е предизвикателство, затова исканите от клубовете пари за издръжка ще бъдат редуцирани. Бухалов коментира още, че ще се търсят терени и варианти за изграждане на нови спортни съоръжения, като сред тях ще е проектирането на съвсем нов скейтборд парк, какъвто в Пловдив липсва.

Чуждестранни инвеститори от водеща фирма за производство на автомобилни части проучват възможностите за изграждане на фабрика в Мадан. Това съобщи кметът на родопската община инж. Фахри Молайсенов. Компанията има производства в Германия, Турция и Полша. Намеренията на бизнесмените е да стартират работа и в България. “На проведената среща им представих терен в с. Средногорци, който може да обособим като индустриална зона”, коментира инж. Молайсенов. Той е запознал гостите с икономическия профил на общината, както и с потенциала за бизнес инвестиции.

Община Пазарджик ще назначи още трима заместник-кметове, които ще отговарят за образованието, културата, спорта и младежките дейности, европейски фондове и програми, социални дейности и здравеопазване. Новите заместник-кметове са: Нино Ненов, 33-годишен, който ще ръководи ключовото направление за развитие на инвестиционната политика и управление на европрограми. Той е завършил английска филология и има опит в управлението на проекти в международни компании; Таня Колчакова - Янева, 37-годишна, с образование в областта на правото и бизнес администрацията. Тя има опит в работата в Европейския парламент, българска адвокатска кантора и големи банкови институции в Германия. Гергана Ичева, 41-годишна, с образование история и европейски отношения, има богат опит в държавната администрация, работейки в различни министерства и агенции.

Стоицизмът е философия, която ни помага да възстановим нормалните отношения и да живеем правилно, като се чувстваме добре и около нас хората също се чувстват добре. Това каза психотерапевтът Иво Величков в аудио сериала на Дарик „Шифърът на тялото“. Основните добродетели на стоицизма включват мъдростта (да преценим кои неща можем да променим), смелостта (да поемем отговорност за решенията и грешките си), умереността (да избягваме крайностите и да имаме от всичко в полезни дози) и справедливостта (да “платим” за решенията си), допълни Величков. Стоицизмът ни учи да не се страхуваме от живота и да приемем нещата, които ни плашат. Той ни предоставя опорни точки в хаоса и ни помага да изберем границите си. Това е рецептата за преживяване на живота, заключи психотерапевтът.

Информации на Лалка Златанова, Тина Соколова, Адриан Кулев, Искра Койчева и Петър Тодоров