Ново разхлабване на мерките от понеделник

Слави Трифонов с първи коментар след окончателните изборни резултати

Лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов излезе с първи коментар след обявяването на окончателните резултати от Централната избирателна комисия след края на парламентарния вот.

„По повод на различни политически изказвания и предложения, изразени в последните дни, искам да кажа следното: Има много ясна законова процедура, упомената в Конституцията, и ние съвсем логично я спазваме и вървим по нея“, написа на профила си във Фейсбук Трифонов. 

По повод на различни политически изказвания и предложения, изразени в последните дни, искам да кажа следното: Има много...

Posted by Слави Т. Трифонов on Wednesday, April 7, 2021

Коментарът му идва, след като по-рано днес, в началото на правителственото заседание, премиерът Бойко Борисов го призова да започне да реди кабинет. 

„Слави Трифонов да си поеме отговорност“, заяви министър-председателят. „Най-колегиално го моля да започнат да си правят състава на правителството, мнозинството, председател на парламента,  на комисиите, министри, зам.-министри, областни управители. Това е много тежка, сложна задача и изисква определено време“, заяви Бойко Борисов. 

Борисов призова Слави Трифонов да започне да реди кабинет (обзор)

Той посочи, че от ГЕРБ ще предложат вариант на управление, но очакват той да не бъде одобрен и мандатът за съставяне на кабинет да бъде връчен на втората по изборен резултат партия „Има такъв народ”. 

Хронология на парламентарен вот 2021. И какво ни предстои?

Както dnews писа по-рано, по Конституция, след като излязат окончателните данни от ЦИК президентът трябва да проведе консултации с парламентарните групи и да възложи на кандидат за министър-председател, посочен от най-голямата по численост парламентарна група, да състави правителство. Ако в седем дневен срок Борисов не успее да предложи състав на МС, президентът  възлага това на посочен от втората по численост парламентарна група кандидат за министър-председател (предполага се, Слави Трифонов).

При неуспех, прецедурата се повтаря с третата парламентарна група. Ако продължава да не се постига съгласие, президентът назначава служебно правителство, разпуска НС и насрочва нови избори.

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още