Скок в цените на такситата

Вместо 70 стотинки, първоначалната такса на софийските таксита ще стане между 1,50 и 2,37 лева и то ако няма поскъпване на минималните цени за километър пробег. В противен случай отчитането на брояча може да започва и от още по-висока цена. Тези промени са резултат от вече приетите изменията в наредбата, регламентиращата таксиметровите услуги. Според новите правила първоначалната такса вече трябва да бъде в двоен или троен размер на минималната цена за километър. Според управляващите по този начин ще се ограничи нелоялната конкуренция в сектора. На точно обратното мнение обаче са от Комисията за защита на конкуренцията.

Десетки шофьори и таксиджии глобени от полицията в Пловдив

Измененията в наредбата за таксиметров превоз вече са факт и остава само да бъдат публикувани в Държавен вестник. Промените обаче касаят не само бранша, а и всички, които ползват таксиметровите услуги, защото се очаква такситата в цялата страна да поскъпнат значително.

Според новите правила първоначалната такса ще се повиши няколко пъти. В момента в София тя масово е в размер на 70 стотинки, но съвсем скоро ще трябва да бъде минимум в двоен размер на цената на километър пробег, а максимум в троен размер. В числа това означава, че само качването в такси в столицата ще струва минимум 1.50 лв, но може да стигне и до над 2,30 лв. Отделно потребителите ще заплащат такса за повикване и изминатите километри. Така в най-скъпия вариант и с поръчка на такси по телефон или чрез приложение, първоначалната цена ще мине 3 лева.

Според досега действащите наредби първоначалната такса не можеше да надвишава с повече от 50% цената за километър пробег. Тоест в София тази такса не можеше да бъде повече от 1,18 лв. Таксиметровият бранш обаче от години иска увеличаване на първоначалната такса, както и на цените на услугите, но настоява това да стане през фиксирани прагове, така че всички от сектора да увеличат цените си.

Още преди няколко месеца от Автомобилна администрация мотивираха своето предложение като „защита на потребителите на таксиметрови услуги“, а днес от транспортното министерство обявиха, че целта на промените е да се ограничи нелоялната конкуренция в таксиметровия сектор. Комисията за защита на конкуренцията обаче още миналия месец излезе със становище, че цените на таксиметровите услуги трябва да са резултат от пазара, а не от регулация от страна на държавата. 

Прочетете още