Скок в цената на парното от юли

Най-голямо е предвиденото за следващия отоплителен сезон увеличение на цената на парното в столицата - малко над 22 процента

Скок в цената на парното в няколко града от 1 юли предвижда Комисията за енергийно и водно реуглиране (КЕВР), след намалението заради предоговорената по-ниската цена на природния газ от Русия. 

Тъй като поевтиняването на синьото гориво е със задна дата, „Булгаргаз”, а след това и част от топлофикациите трябва да приспадат на клиентите си надплатени суми. 

От 1 юли токът поевтинява

Утре регулаторът ще проведе обществено обсъждане на доклада за прогнозната цена на парното и топлата вода, която, според приетите през май правила, е за една година. Увеличение има в София, Враца, Разград, Бургас, Велико Търново, Варна и Плевен.

Около 22 процента повече ще плащат през следващия отоплителен сезон потребителите в сравнение с месец май. В сравнение с изминалия отоплителен сезон обаче средната прогнозна цена е с 15 на сто по-ниска. 

Най-голямо е предвиденото за следващия отоплителен сезон увеличение на цената на парното в столицата - малко над 22 процента. „Топлофикация - София” има най-много клиенти и е голям длъжник на „Булгаргаз“. 

Теменужка Петкова: Около средата на юли ще е ясно колко са надвзетите пари за газ и парно

Във Враца ще плащат със 17.5 на сто повече, в Разград - със 16, в Бургас - с над 15 процента, във Велико Търново - с приблизително 9 на сто, във Варна - със 7.5 и в Плевен - с близо 3 процента. 

Има и „Топлофикации” с понижени тарифи. В Русе прогнозните цени са с близо 11 на сто по-евтини, в Габрово - с малко под 8, в Пловдив - с близо 2 процента, в Перник - символичните около 0.2 процента. 

Утре от 10 часа Комисията за енергийно и водно регулиране ще проведе обществено обсъждане на доклада за прогнозните цени на парното и топлата вода, които ще влязат в сила от 1 юли. 

В средата на юли пък, според енергийния министър Теменужка Петкова, ще стане ясно какви са надвзетите суми за газ и парно, след предоговарянето на по-ниска цена на синьото гориво от Русия, благодарение на антимонополно дело на Европейската комисия срещу „Газпром”. На базата на преизчислените вече от КЕВР цени на газа от август 2019-та до 31 март т.г. общественият доставчик „Булгаргаз” ще върне пари на крайните снабдители и топлофикациите, а те от своя страна ще преизчислят намалението за крайните потребители.

КЕВР: Ще има ново поевтиняване на цената на парното

Заради поевтиняването на газа цената на парното беше намалена през април с около 22 процента, колкото е предвиденото от 1 юли увеличение. През май тарифите на топлофикациите паднаха с още 3 процента. Заради невъзможността за месечно отчитане на всички абонати регулаторът взе решение да определя едногодишна прогнозна цена. Разликите нагоре или надолу от реалното отчитане ще бъдат удържани или приспадани през следващия отоплителен сезон. 

Прочетете още