Синдикатите: Затварянето на въглищните централи не може да се случи преди изграждането на алтернативни мощности

Няма икономическа логика въглищните централи да работят след 2030 г., коментира координаторът на кампанията "Климат и енергия" на "Грийнпийс" Десислава Микова

Лидерите на КНСБ и КТ "Подкрепа" призоваха от ефира на държавната телевизия за конкретен план за развитието на българската енергетика, който да бъде приет преди да се пристъпи към затварянето на въглищните централи.

Президентите на двата синдиката у нас са единодушни, че въглищните мини могат да затворят едва когато у нас бъдат изградени алтернативни енергийни мощности, чието производство да може да замести изцяло въглищните ТЕЦ-ове.

Лидерът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов подчерта, че един от основните проблеми е и начинът, по който се определя цената на въглеродните емисии. Президентът на КНСБ Пламен Димитров призова в Плана за устойчивост и въстановяване да се потърсят начини за справяне с проблема със скъпите въглеродни емисии, а също и да се предвидят конкретни стъпки за развитието на региона до и след затварянето на мините.

Пламен Димитров коментира още, че КНСБ обмисля дали да се включи в протеста на бизнеса срещу поскъпването на тока у нас.

Бизнесът излиза на протест заради цената на тока

Според него е изпусната възможността в актуализацията на бюджета да се вземат мерки за компенсиране на поскъпването.

Годината, която препоръчва и Междуправителственият панел за климатичните промени за трансформация на енергетиката и извеждане на въглищните мощности, е 2030 г. Всяка година отвъд 2030 г. няма и икономическа логика, защото създава опасност от предсрочни фалити на компаниите, при което хората няма да имат възможност да договорят своите бъдещи позиции, заяви координаторът на кампанията "Климат и енергия" на "Грийнпийс" Десислава Микова пред bTV.

Според нея обаче освен датата от изключително значение е и начинът, по който ще се случи трансформацията. "В пъти по-важен от датата е планът за извеждане на въглищните мощности, който да бъде съпроводен с план за тяхното заместване и създаване на алтернативни работни места, които да устоят на бъдещи такива кризисни ситуации", обясни тя.

Микова добави, че всички политици трябва да осъзнаят колко важно е този план да бъде изготвен и след това да го следват.

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още