Силният вятър създаде проблеми в Търговищко  

На множество получени сигнали за нанесени различни щети от силния вятър са реагирали днес екипи на районните служби „Пожарна безопасност и защита на населението в Търговищка област, съобщиха от Областната дирекция на МВР.

Екип на службата се е отзовал на сигнал за паднали ламарини от покрива на съдебната палата в Търговище. На място са били укрепени и укрепили други надвиснали от покривната конструкция на сградата ламаринни конструкции.

Техни колеги от Попово са укрепили разместени от вятъра ламарини върху покрива на жилищен блок в кв. „Запад“ на града.

В резултат на силния вятър са се самозапалили и коминни тела на различни места в областта – такива пожари са погасени в градовете Търговище, Попово, Антоново, както и в село Великденче, община Омуртаг.

Вятърът е причинил и разрастване на възникнал пожар в сухи треви в близост до околовръстния път на Търговище, като огънят е обхванал значителна площ.

 Пожар в сухи треви е погасен и в землището на с. Баба Тонка в община Попово, където огънят е възникнал  от искри от електрически стълб.

Служители районната служба в Омуртаг са се отзовали на сигнал за паднало от вятъра дърво на улично платно, което е затруднявало движението на моторни превозни средства. Дървото своевременно е било нарязано и отстранено от пътя.

 Към момента екипи на районните служби ПБЗН работят по други 5 получени сигнала за необходимост от съдействие за преодоляване на щети, нанесени от силния вятър.

От общинската администрация в Търговище съобщиха, че силният вятър е съборил дърво в центъра на село Баячево. Няма пострадали хора и нанесени щети.

В местната администрация няма постъпили сигнали за паднали дървета и щети на територията на града. Поривите на вятъра, които на моменти достигаха до 70 км/ч., обаче, изпочупиха множество клони. С разчистването им от уличните платна и тротоарите са ангажирани екипи на Общинските предприятия „Флора“ и БКС.

Вятърът успя да събори и празни съдове за разделно събиране на хартия.

Прочетете още