Силен трус предизвика разрушения в Гърция и Турция (обновена)

Силно земетресение предизвика разрушения и цунами в Гърция и Турция. Според Европейския сеизмологичен център трусът е с магнитуд 7 по Рихтер с епицентър край Додеканезките острови в Гърция. Силно засегнат е турският град Измир, където има между 6 и 20 разрушени сгради. На гръцкия остров Самос също има разрушения, а властите са обявили опасност от цунами

| Свят, Общество | dnews

Малко преди 14 часа българско време мощно земетресение разлюля Турция и Гърция. Според европейския сеизмологичен център трусът е бил с магнитуд 7 по Рихтер. Епицентърът на труса е в Егейско море, край гръцките Додеканезки острови в блост до югозападния бряг на Турция в района на Измир.

Силно земетресение в Гърция, усетено е и у нас

Именно Измир е един от най-тежко пострадалите райони в Турция. Там има множество разрушени сгради, като информацията от различни официални източници варира от 6 до над 20. 

На гръцкия остров Самос също има разрушени сгради – къщи, църква и паднали стени на училище. Жителите на острова са предупредени да избягват крайбрежните райони, защото има опасност от цунами.

Трусът е усетен в много части на Европа, включително и България, каза пред „Дарик“ Драгомир Драгомиров от БАН.

Според Драгомиров е малко вероятно силното земетресие в Гърция да е свързано с останалите трусове през изминалото денонощие в Румъния и Турция. 

Няма данни за пострадали български граждани при земетресението, което засегна района на Измир, Турция и гръцкия остров Самос, съобщиха от българското Външно министерство.

Към момента се съобщава за четирима загинали и 120 ранени на територията на Турция, за разрушени и повредени сгради и за затрупани хора, отбелязват от ведомството.

В българските дипломатически и консулски представителства в Турция не са постъпили сигнали от бедстващи български граждани. Установен е контакт с местните власти и с дружествата на изселниците в Измир. По информация от общинските власти в Измир, в квартал Борнова, където живеят значителен брой лица с двойно гражданство (българско и турско), към момента няма данни за жертви.

В Гърция силният сеизмичен трус е предизвикал материални щети на сгради и къщи на остров Самос, като засега няма данни за жертви. По информация на посолството ни в Атина летището на Самос е затворено, а Гражданска защита предупреждава жителите на острова да избягват крайбрежните райони.

Българските граждани могат да се свържат с посолствата и генералните ни консулства на следните телефони:

Българско посолство в Анкара: +90 312 467 20 71; +90 312 427 51 42; 
Генералното консулство в Истанбул: +90 212 281 01 14, +90 212 281 01 15, +90 212 281 01 16.
Българско посолство в Атина: +30 210 67 48 105, 106, 107; +30 693 70 96 220;

Прочетете още