Сицилианският вулкан Етна продължи да изригва зрелищно (видео)

Италианският национален институт по геофизика и вулканология съобщи, че мощното изригване в 2 ч. тази сутрин е било десетото от 16 февруари насам

| Свят
test

Вулканът Етна на италианския остров Сицилия изригна особено зрелищно и изхвърли стълб от пепел и лава върху околните села, предаде Асошиейтед прес. Това е най-новото от поредица изригвания, започнали в средата на февруари.

Италианският национален институт по геофизика и вулканология съобщи, че мощното изригване в 2 ч. тази сутрин е било десетото от 16 февруари насам, когато най-активният вулкан в Европа започна да прави впечатляващи демонстрации, оцветявайки нощното небе в стряскащи оттенъци на оранжево и червено.

През по-голямата част от нощта засилващи се трусове разтърсваха планината. Тази сутрин пепел и камъчета от лава засипаха 8 села по склоновете на Етна.

Вулканът Етна изнася поредното си зрелищно представление

От югоизточния кратер изригваше лава и бавно се стичаше по ненаселената част на кратера, както се случваше и през последните 3 седмици, посочи институтът.

Колоната от пепел и лава достигна днес височина от 10 000 метра, според учените, които наблюдават вулканичната активност със специална апаратура от обсерватория в Източна Сицилия.

Местните хора измитаха пепелта и камъчетата от стъпалата на входните си врати и балконите си.

Те са покрили с килими, одеяла и парчета картон паркираните на открито автомобили, за да може по-лесно да ги изчистят след поредното изригване. Ветровете помагаха за отнасянето на пепелта в източна посока, съобщи институтът.

След последните изригвания няма съобщения за ранени и сериозни щети.

Малко преди пладне поредната проява на Етна започна да затихва, а потокът от лава намаля, макар че вулканът все още бълваше по малко пепел от югоизточния си кратер. Няколко часа по-късно вулканичните трусове се засилиха, обяви институтът в съобщение.

Учените от италианския институт по вулканология казват, че няма начин да бъде предсказано кога сегашната особено силна активност може да стихне.

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още