Шотландия обмисля карантина за английските туристи

На фона на пандемията социологически изследвания показват петгодишен рекорд в подкрепата сред шотландците за отделяне от Обединеното кралство

Шотландия обмисля карантина и глоби за английскитe туристи. За четвърти пореден ден в страната няма смъртни случаи, свързани с коронавируса, а заразените днес са петима. Първият министър Никола Стърджън вече обяви, че Шотландия се доближава до елиминирането на Ковид-19.  

Според статия на „Сънди таймс“, правителството се опасява обаче от внос на инфекцията от Англия, с която е единствената сухоземна граница.  

На фона на пандемията социологически изследвания показват петгодишен рекорд в подкрепата сред шотландците за отделяне от Обединеното кралство.

Шотландия е на път да елиминира коронавируса до края на септември, заяви проф. Деви Шридхар от Единбургския университет, която съветва първия министър Никола Стърждън по отношение на пандемията. За четвърти пореден ден в страната няма починали след заразяване с Ковид-19, а новите заразени са петима.

В Англия обаче потвърдените случаи продължават да са средно 110 дневно, независимо от обявеното от британския премиер Борис Джонсън вдигане на част от противоепидемичните мерки.

Проф. Шридхар очаква още известно време да им отделни огнища на коронавирус, които ще трябва да се овлядяват, но основното предизвикателство ще е да се спре вноса на инфекцията отвън.

Стърджън заяви по време на пресконференция днес, че засега няма планове да въвежда карантина за хора, които влизат в Шотландия от другите части на Обединеното кралство.

„Има обаче един основен проблем, който да имаме предвид, преминавайки през пандемията. Докато броят на инфектираните при нас намалява и се надявам да продължава да намалява, трябва да сме внимателни по отношение на случаи, внесени отвън. Ако се запази разликата в темпа и нивото на инфектиране между Шотландия и другите части на Обединеното кралство, от гледна точка на общественото здраве ще трябва да обмислим как да се предпазим от нарастване на случаите в Шотландия.“

Стърджън уточни, че елиминиране не означава пълно изкореняване и изчезване на вируса, а поддържане на ниски нива на разпространение.

От днес в Шотландия отвориха магазините за стоки, които не са от първа необходимост извън големите търговски центрове, както и зоологическите градини и детските площадки. В някои градове се извиха опашки от нетърпеливи клиенти, които съвестно спазваха социална дистанция. В Глазгоу купувачи се наредиха от 4 часа сутринта пред врата на един от популярните универсални магазини, за да влязат първи, когато отвори в 8. „Новите панталони имат значение“, гласи шеговит коментар на читател в шотланско издание.

Междувременно ново социологическо изследване показва, че 54 процента от шотландците биха гласували с „да“ на референдум за отделяне от Обединеното кралство, което е петгодишен рекорд в подкрепата за независимост на Шотландия.

Прочетете още