Северна Македония се отказва от инвестиция в АЕЦ „Белене“

Вместо това Скопие ще инвестира в гръцката газова централа в Александруполис

| България, Общество, Свят

Република Северна Македония временно се отказва от инвестициите си в българската атомна централа "Белене" и се насочва към гръцката газова централа в Александруполис.

Това обяви в рамките на енергийния форум в Скопие изпълнителният директор на държавната електрическа компания "Електрани на Северна Македония" Васко Ковачевски, цитиран от БГНЕС.

Министър Петкова: Няма как да се откажем от АЕЦ "Белене"

Взетото решение Ковачевски обяснява с аргумента, че гръцката електроцентрала има по-добри перспективи да бъде реализирана по-скоро от българския проект за атомна електроцентрала, предаде МИА.

От българска страна досега няколко пъти имаше закъснения и отлагания за Белене, няма никакви изгледи за старт на тази електроцентрала и затова се фокусираме върху други проекти, по-специално комбинираната газова централа в индустриалната зона в Александрополис, Гърция, която считаме за по-обещаваща и с повече шансове да бъде реализирана в разумен срок. За нас е важно да осигурим надеждно снабдяване с енергия от множество източници и да подобрим работата на нашата компания. И, разбира се, това да се случи в обозримо бъдеще, каза Ковачевски.

Енергийната политика – от всичко и по много

В правителството, както беше посочено, са сформирани работни групи, които да координират въпроса за бъдещата инвестиция на страната в Гърция.

Електроцентралата в Гърция ще има инсталирана мощност до 800 мегавата, в която Северна Макеодния чрез своята електрическа компания ще има 25% собственост. Това значително ще подобри дейността на компанията по отношение на стабилното производство на електроенергия

През август 2019 г. ЕСМ, следвайки инструкции на правителството, изпрати писмо до България с намерение да инвестира в "Белене".

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още