Сербезова коментира вероятността да отпадне зеленият сертификат за антитела

Правилата в България относно пандемията са едни от най-либералните

Здравните власти обсъждат отпадане на зеления сертификат за антитела, но такова решение все още няма, заяви в кулоарите на парламента здравният министър Асена Сербезова. Тя допълни, че не се обсъжда разширяване обхвата на обектите, където се изисква зелен сертификат. 
Омикрон вече доминира в страната, според проф. Ива Христова

Във връзка с ръста на заболеваемостта се проучват възможностите за увеличаване капацитета на леглата за лечение на болни от коронаривурс, като  се следи и заболеваемостта сред медиците, защото това е пряко свързано с осигуряването на повече места в ковид отделенията. 

Във връзка с представения в четвъртък Национален оперативен план за справяне с COVID-19, министърът обясни, че процентът на заетост на интензивните легла се дава от Регионалните здравни инспекции. По думите ѝ освен бройката на интензивните легла като приоритет се извежда и заболеваемостта на медицинските специалисти. 

1268 е максималният брой интензивни легла, които могат да бъдат разкрити

В националния оперативен план България е разделена на шест клъстера, с идеята при недостиг на легла в една област да могат да се ползват легла в друга област.

Предстои на сайта на Министерския съвет да бъде публикувана карта със съответната информация за модела, който ще се следва при управлението на пандемията.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в Soundcloud Spotify, Apple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още