Село привлича туристи, заради части от стената между Източна и Западна Германия

Малкото селце в Германия Мьодлареут привлича десетки хиляди посетители всяка година, въпреки че в него живеят едва 50 души и разполага с една кръчма, пише BBC. Селото е разположено между Берлин и Мюнхен, а  сред 18-те къщи и ферми се намира 100-метрова ивица от бетонна стена, някога част от бившата граница между Източна и Западна Германия.

Физически отделена от Берлинската стена, вътрешната германска граница е била дълга близо 1400км. Част от Мьодлареут през това време е била разделена между социалистическия Изток и капиталистическия Запад.

Бетонната ивица сега е част от музея на Мьодлареут, наред с метални огради и други реликви. Единствената кръчма е открита през 2002 г. и се нарича "Zum Grenzgänger" - "Границата на границата", а селото все още е известно като "Малкият Берлин".

Днес туристи, въоръжени с камери, са заели мястото на въоръжената охрана. И докато посетителите и местните жители вече могат да ходят от едната страна на селото до другата с лекота, игнорирайки старите предупредителни знаци, всъщност те все още пресичат друга, по-малко видима граница: линията между федералните провинции Бавария и Тюрингия.

Прочетете още