Седмицата в седем минути: Архангели, вандали и борци

Ден преди знаковата дата 10 ноември, отбелязваме Архангеловден. Честит празник на всички именици!

Според християнската религия Архангел Михаил е „пазител на душите и борец против злото“. Особено актуално и символно ми изглежда честването на тазгодишния Архангеловден в контекста на събитията от последните дни. Сещате ли се какво имам предвид?

Всъщност те са няколко неща.

На първо време си задавам въпроса – не се ли опитват все повече български политици, кандидат политици и общественици да влязат в ролята на Архангел Михаил като „борци против злото“? На прима виста се сещам за поне петима такива, които са много далеч от Архангели, разбира се. Ама ще им се „караме следващия път“, както каза министър-председателят Бойко Борисов на новоизбраните кметове.

Борисов: Ще ви се карам следващия път

И докато от ГЕРБ пируваха след поредната победа, както те си я наричат, на изборите, по-лявото ляво се разсърди.

„София показа, че иска промяна, но ни трябва воля“, каза независимият, съвсем леко подкрепен от БСП, кандидат за столичен кмет Мая Манолова още вечерта след екзитполовете на първия тур.

А след втория – дамата направо си поиска касиране на изборите. Особено „изненадващо“ – БСП отново (си) я подкрепи. Това обаче като че не предизвика кой знае какво вълненение в обществено-политическия живот. Тя се възмути и пусна следваща аларма – завела дело срещу Борисов за 15 000 лева заради неистински и опозоряващи твърдения.  Ще му накриви шапката.

Мая Манолова заведе дело срещу Бойко Борисов за 15 000 лева

Ама така правят борците против злото, нали! А борците за статуквото работят, работят, работят ... (както искайте си го разбирайте това).

А други пък работят, за да го рушат, статуквото. И за да наложат ново или върнат старо, ама това е въпрос на гледна точка.  

Та, реши се президентът Радев и върна на Висшия съдебен съвет предложението за назначаване на Иван Гешев за главен прокурор. Браво, г-н държавен глава за държавническото решение!

Президентът върна Гешев на ВСС

Самият Гешев отбеляза: „Аз не се притеснявам дали са 1, 2 или 15 кандидати, мисля, че сте го отчели на 10-часовото изслушване“, „Процедурата беше максимално открита, прозрачна и публична“ ... Айде бе! – както казваха едни Господари, ако си спомняте.

Пък президентът Радев казва, че трябвало да се получи истинско състезание между кандидати, а не формално изпълнение на процедурата по избор.

Ама нали и той е борец против злото. Или статуквото? Загубих му края.

В крайна сметка, независимо кой за какво се бори – той работи, по един или друг начин, нали така? Било то за държавата и нейните граждани, било то за малки, средни и големи фирми и предприятия. (Естествено, тук не включваме модерните служители на „свободна практика“, по мнение на автора - нищоправници). ­­

И именно за тези хора, работещите, не нищоправниците, се погрижи и една от най-големите компании в световен мащаб – „Майкрософт“. След експеримент на „Майкрософт“ в Япония, от компанията твърдят, че едно от най-големите предимсва за бизнеса, това е четиридневната работна седмица. Хубаво звучи, нали?

Четиридневната работна седмица - само ползи за бизнеса

Интересно дали ще е работещо у нас, където така или иначе процентът на работохолиците е доста нисък за сметка на този на по-мързеливичките. То пък и за какво ни е да е по-висок?

Ще кажете – за да се подобри нивото на образователната, здравната, съдебната и така нататък системи. Ама айде стига, само мрънкате.

А докато вие и аз самата мрънкаме, че „я съсипАха тая държава“ и гледаме по върховете на властта, където едни и същи хора години наред си разпределят суджуците: явно психично болни хора, разхождащи се по улиците, пребиват кучета (на следващ етап хора, бел.авт.), педагози бият деца в детски ясли и градини, вандали трошат и буйстват навсякъде (не само във варненските асансьори, просто тези бяха заснети) и т.н.

Потрошиха нов асансьор във варненска болница (ВИДЕО)

Само една кратка справка във връзка с горния абзац: През изманалата седмица родители тайно записаха медицинска сестра в столична детска ясла, която крещи на момиченце на година и осем месеца следните реплики: „Млъкни, бе! Затвори си тъпата уста“, но нека и авторът затвори тъпата си уста в този момент, за да не напише нещо излишно.

Медицинска сестра към дете в ясла: Какво искаш, мръсницо, животно мръсно!

Продължението по казуса може да си прочетете в интернет. (Да, мили читатели, реални примери са това от изминалата седмица – и няколкото случая на насилие към деца (да, гореспоменатият не е единствен), и гаврата с животни също, и вандализмът – навсякъде около нас в ежедневието).

Вероятно ще бъдете ужасени и премръзнали от чутото и видяното.

Но, не се притеснявайте, „Топлофикация“ започна през тази седмица поетапното пускане на парното. С приоритет, рабира се, бяха училищата, болниците и други институции, където можем да се преструваме, че „всичко е точно“, както изпя поетът Константин Трендафилов.

Сред „затоплените“ институции трябва да е и столичната Александровска болница, чиито служители протестираха заради лоши условия в някои от клиниките.

А междувременно от здравното министерство беше обявен стартът на национална кампания в подкрепа на донорството и трансплантацията. Това се случи непосредствено, след като стана ясно, че за трансплантация чакат близо 1200 души у нас. А от 28 държави-членки на Европейския съюз, страната ни заема 28-мо място по брой трансплантирани хора на милион население.  

Какво стана в международен план през последната седмица? Доста неща. И едно основно - САЩ напускат Парижкото споразумение за климата. Благодарение на още един борец срещу злото.

САЩ официално напускат Парижкото споразумение за климата

И какво предстои ...

***

Очаквайте, да видим ...

***

Вижте предходната седмица в седем минути на: Седмицата в седем минути: Избори, празници и напрежение

За още новини, коментари и любопитни материали следете страницата ни във Facebook: https://www.facebook.com/dnews1bg/

Гледайте ни и в YouTube на: https://www.youtube.com/channel/UC9_tKqQxj1cox8TC3alFxcQ?view_as=subscriber

Както и на Dnews TV: https://dnews.bg/video.html#parent=section&id=142

Прочетете още