Седма седмица в седем минути: Убийствено хладнокръвна и многострадална

Символичната седма седмица в седем минути изтече като една „Многострадална Геновева“ – плам, бунт, хлад, наказания и смърт.

Многострадално започна под знака на Вазов и хладнокръвно завърши под този на Капоти.

Разрази се още в първите работни дни общественото недоволство у нас като пожара в „Пирогов“, погубил двама души. Повод беше редакция на „Под игото“, в която еди-колко си хиляди думи били обяснени в скоби, за да са разбираеми за малките, съвременни читатели и ученици. Кощунство, ще кажете и вие. Как ще се променя, превежда и обяснява Вазов, от къде на къде.

Чуха се призиви „Не пипайте Вазов!“, обвинения „Нечувана наглост. Някоя си Нели Стефанова превела „Под игото“ на съвременен български“ (заглавие от flagman.bg).

Изобщо като се „пипне Вазов“ нещата тръгват по ...  хайуей ту хел (Highway To Hell, в превод от съвременен английски – пътя към ада, бел. авт.), както пеят AC/DC в една песен от края на 70-те, ако си спомняте.

Ври и кипи дни наред по медиите темата. Шестокласници, учители, преподаватели, професори упражниха правото си на глас. Новото издание на "Под игото" породи силно недоволство и в родния град на Иван Вазов - Сопот.  Жителите там обявиха, че се готвят за протест и приканиха МОН да се намеси.

Чуха се и редица призиви да не се подценяват децата. Сакън, да не ги обидим като им обясняваме.

Всъщност сред множеството публикации за „промяна“, „превод“ и „оскверняване“ на първия български роман, май не стана много ясно в медийното пространство – ще се променя ли нещо или просто ще се обясняват в скоби неясни, остарели думи, изрази и турцизми, както каза всъщност самата редакторка. Никой обаче не обърна внимание на тези разяснения, защото социалните мрежи и медиите изпаднаха в транс само от идеята, че някой си позволил да пипне Вазов и да наруши автентичността на романа му.

Питам се обаче защо е нарушена и автентичността на чуждестранните произведения, които се учат в училище? Не е ли редно и Дюма, Юго, Флобер и Балзак да се четат в оригинал, както Вазов? Не трябва ли и тяхната автентичност да се усети, пък който разбрал – разбрал. Нещо като жълтата подводница на Бийтълс.    

И защо да ги подценяваме същите тези деца интелигентни, които разбират автентичния език от 19-ти век, като им определяме пола в по-ранен етап? Нека те да си решат какви да бъдат „той“, „тя“ или „то“. Щом в шести клас няма нужда новото поколение, съвременното и интелигентно, от обяснения на думите „агалар“, „онбашия“, „гарибалдейка“ и „аферим“, с какво право ще ги делим по полов признак и ще им обясняваме особеностите на тялото?  

Тук е мястото за призив към либерализъм. И в тази връзка трябва да се спомене призивът на европарламента към Съвета на Европейския съюз от изминалата седмица незабавно да приключи процесът по ратифициране на Конвенцията за превенция и борба с насилието над жени, известна като Истанбулска конвенция.

ЕП: Всички държави членки трябва незабавно да ратифицират Истанбулската конвенция

Тема, която също като Вазов е доста чувствителна за будното българско общество, но сега като че ли беше заглушена от „нечуваната наглост“ – редакцията на „Под игото“.

Със сигурност ще се съгласите, че и двата проблема са далеч по-значими от подписването на указа за назначението на Иван Гешев за главен прокурор от президента Радев, както и от новия пост на Валери Симеонов в парламента, срещу когото протестират десетки.

„Не е справедливо, не съм този сатана, който ме описват“, оплака се през седмицата Симеонов, но въпреки това протестиращите срещу него майки на деца с увреждания, (които по-рано той определи като „кресливи жени“ с „уж болни деца“), окичиха цяла елха с лика му. Хладнокръвно.

А докато майките отново протестираха с искане за оставката на новия зам.-председател на парламента Валери Симеонов, друг се раздели с поста – социалният министър Бисер Петков. Премиерът Борисов поиска и получи оставката му, независимо, че имено под негово ръководство Министерството на труда и социалната политика създаде два ключови за живота на хората с увреждания закона – Закон за хората с увреждания и Закон за социалните услуги.

Борисов отстрани министъра на труда и социалната политика Бисер Петков (обновена)

„Възмутени сме от отстраняването на Бисер Петков от поста министър на труда и социалната политика! Считаме, че мотивите Ви, че темповете на работа на министерството не отговарят на обществено-политическите очаквания, са абсолютно несъстоятелни!“ – заявиха в отворено писмо до министър-председателя майките от инициативата „Системата ни убива“.

Може и да „кряскат“, ама чува ли ги някой...

Също като стотоците протестиращи, които блокираха центъра на София през изминалата седмица заради предложението първият ден от болничните да стане неплатен.

Стотици протестираха в София срещу предложението за болничните

Миньори, учители, транспортни работници и служители на МВР бяха сред участниците в протеста на „Подкрепа“ срещу идеите за орязване на правата на работещите хора. Те посочиха, че въпреки оттеглянето на първоначалната идея първият ден от болничните да не се плаща, се подготвят мерки срещу фалшивите болнични, които отново са аргументирани с това, че работниците заобикалят трудовото и осигурителното законодателство.

Докато те скандираха по улиците в София обаче, Министерският съвет си заседава ... Многострадално.

Апропо, в това време се случиха други неща, а именно хладнокръвни убийства. С различни сюжети, но малко или много наподобяващи бруталното четворно убийство на семейство Клътър, за което разказва Труман Капоти в „Хладнокръвно“, без, разбира се, да подценяваме документалния роман и неговия превод на български.

Молдовец намушка с нож и уби мъж след скандал във Варна. Баща и син пък бяха убити в Пловдив след спречкване с бизнес партньори; 48-годишен мъж беше убит в столичната Борисова градина; младо момиче от Варна беше намушкано с нож от 21-годишно момче във влак, пътуващ от Пловдив към морската ни столица.

Доста черна „данна“. Като тазгодишния черен петък в Европа, по времето на който трима души бяха ранени при нападение с нож на главната търговска улица в Хага, двама загинаха и други трима постараха при сходен инцидент на „Лондон Бридж“, а гара в Париж беше евакуирана заради подозрителен пакет.

Трима ранени при нападение с нож на главната търговска улица в Хага

Но да се върнем на романа на Капоти от 60-те години ... и ежедневните хладнокръвни убийства у нас днес. По-точно на връзката между сюжетите. Сега да не кажете, че не я намирате? Не говорим за присъдите, разбира се ...

А, ако намирате общо само в ключовите думи „хладнокръвно“ и „убийство“, прочетете и следващите редове:

 „Фермерството винаги е свързано с риск, но в Западен Канзас хората, които го практикуват, смятат себе си за „родени комарджии“, защото трябва да се справят със сушата (валежите средно годишно са не повече от 46 куб. см) и с отчайващи напоителни проблеми.“

В Перник впрочем май няма фермери обаче?

За присъдите ...

Очаквайте, да видим ...

Прочетете предходните седмици в седем минути: 

Възвишена седмица в седем минути: Воден режим, постове и смърт

Хамлетовска седмица в седем минути: Пари, заплахи и болнични

Седмицата в седем минути: Архангели, вандали и борци

Седмицата в седем минути: Избори, празници и напрежение

Седмицата в седем минути: Тела, прокурори и кризи

Седмицата в седем минути: Война, деца и БрЕкзит

***
За още новини, коментари и любопитни материали следете страницата ни във Facebook: https://www.facebook.com/dnews1bg/

Гледайте ни и в YouTube на: https://www.youtube.com/channel/UC9_tKqQxj1cox8TC3alFxcQ?view_as=subscriber

Както и на Dnews TV: https://dnews.bg/video.html#parent=section&id=142

Прочетете още