СДВР определи като провокация поведението на протестиращите снощи

СДВР има принципна позиция. Допускат се само превозни средства, които осигуряват храна и вода за протестиращите, стана ясно по време на брифинга на Столична полиция днес

| България, София

Вчера се проведе поредното нерагламентирано масово мероприятие, започващо пред фонтаните на Президентството, което след това премина в шествие. Както виждате всеки ден то има различни маршрути. В Столична община беше заявено и автошествие от гражданската инициатива „Системата ни убива”. То бе с определен маршрут. Това заяви зам.-началникът на отдел „Охранителна полиция” към СДВР на брифинг.

Отново напрежение около Орлов мост и Софийски университет

Към 22,20 часа, след завършване на регламентираното автошествие, бусът на „Системата ни убива“ се насочва към кръстовището на Софийски университет. Там той е спрян от полицейски служители, за да бъде заявено накъде иска да се отправи. Пътниците вътре заявяват, че искат да стигнат до Орлов мост, където да подкрепят протестиращите. Служителите на реда обаче отказват да ги пропуснат. 

СДВР има принципна позиция. Допускат се само превозни средства, които осигуряват храна и вода за протестиращите, стана ясно по време на брифинга на Столична полиция днес.

Принципната ни позиция е, че ако бяхме пропуснали този бус, трябваше да пропуснем и други автомобили”, заявиха още органите на реда.

От СДВР са на мнение, че тъй като събитието е било в тъмната част на деня, на лице са били множество предпоставки за произшествие и инциденти.

„На управляващите буса бе заявено, че той може да поеме в която и да е посока, различна от "Орлов мост". Никой не го е задържал“, обясниха от полицията и посочиха, че от всички страни движението към Орлов мост е спряно. 

Поведението на протестиращите снощи беше провокация към полицейските служители, заявиха още от столичната полиция и призоваха да не бъдат забърквани в политически игри.

Прочетете още