Създаването на действащо правителство след изборите през ноември е основният приоритет на ИТН

Пред журналисти в пресклуба на БТА в Плевен партия „Има Такъв народ“ представи листата си за 15-ти МИР-Плевен, с която ще участва в парламентарните избори на 14-ти ноември.

Събитието се проведе с участието на водещите експерти и депутати от 45-то и 46-то Народно събрание - Ива Митева, която беше председател на 45-тото и 46-то Народно Събрание, Ивайло Вълчев - зам.председател на ПП “Има Такъв Народ”, проф. Андрей Чорбанов - имунолог, Андрей Михайлов – председател на Комисията по конституционни и правни въпроси в 46-то Народно събрание и Мика Зайкова - икономист, синдикалист и депутат.

Водещ и домакин на срещата беше водачът на листата на ИТН за Плевен Радостин Василев, който е областен координатор на „Има такъв народ“ и също беше депутат в 45 и 46-то НС.

„Плевен постигна най-високия резултат на изборите на 11-ти юли – над 32 %, което не остана незабелязано от ръководството на партията и ние ще се борим да повторим този резултат в родния ни град.

Основната ни цел в предстоящите избори е да има работещо правителство. Твърде дълго време България беше в състояние на безтегловност, независимо от това, че служебният кабинет поне до скоро изпълняваше добре своите функции“.

Относно листата на партия „Има такъв народ“ в Плевен, Радостин Василев подчерта, че това е може би най-младата листа в Плевен и е съставена единствено от хора от региона.

“Листата е строго експертна и е в абсолютна диспропорция с наложеното лобистко набиране на кадрите и тези от листата, които станат народни представители, трябва да защитават интересите на гражданите на Плевен. Не само на тези, които са ги избрали, а на всички, защото през последните повече от 10 години Плевен остава в сянката на държавното управление и на държавната планировка по отношение на инвестициите. Плевен е един от градовете с най-бързо намаляващо население, с икономика, която е абсолютно диспропорционална и създава така наречения феномен на „работещите бедни“.

Радостин Василев подчерта, че е много трудно, когато държавата е абдикирала от своето участие в местната власт, да покрие необходимостите на един регион от инвестиции, работни места, инфраструктура, от заводи и изобщо от производство. „Ако България в лицето на централното управление на държавата не погледне сериозно на град Плевен и на областта, този регион няма как да бъде възстановен със собствени сили. Това е напълно приложимо и за Видин, Враца и Монтана, защото тези райони изостават видимо от Южна България“.

Според водача на листата на ИТН за 15-ти МИР – Плевен Радостин Василев, за да се постигне съставяне на правителство от следващия парламент е необходимо повишаване на диалогичността между партиите. Той посочи и невъзможните партньори на ИТН:

„Основен приоритет пред нас, а и пред всяка политическа партия се оказва съставянето на кабинет т.е., постигането на едно парламентарно мнозинство, което да позволи съставянето на правителство. Естествено, след двата неуспешни опита, това трябва да е дало знак на всички партии, че нивото на диалогичност в партиите трябва да се повиши.    

ГЕРБ и ДПС са невъзможен партньор за „Има такъв народ“ и нашата надежда по отношение на съставянето на кабинет е, другите партии – всички останали, без да ги деля, да имат възможност да формират мнозинство, но не механично мнозинство от 121 депутата, както си позволяват някои, а мнозинство, което да застъпва основни идеи“.

Енергийната група на „Има такъв народ“ е подготвила 18 антикризисни мерки за устойчиво развитие на енергетиката и подпомагане на бизнеса и домакинствата.

„Първото нещо е правителството, след което партиите, които го съставят трябва да се обединят около общите идеи и реформи за развитие на проблемните сектори – енергетика, здравеопазване, образование, защото финансовата криза в България се отразява по многократно по-силен начин, отколкото в цяла Европа, просто защото сме най-бедни“.

Според Мика Зайкова едно от първите неща, които трябва да направи следващото правителство е да се поправи Закона за енергетиката така, че поддръжката на мрежата да влезе в квотата на цената.

Тя подчерта, че България е най-енергоемката страна в ЕС. Техниката и технологиите ни са ужасно стари. Нужно е преобразуване на цялата икономика на базата на настоящия 21-ви век.  

Ивайло Вълчев припомни, че партиите повечето са говорели на висок глас „под формата на приповдигнат монолог“ за това, какво трябва да е случи, вместо да си говорят помежду си за това, как да стане това.

„Второ – ние нямаме и няма да имаме опит в политическите игри такива, каквито са ги играли всички до момента, и донякъде това обяснява невъзможността да се направи правителство.

Вече показахме, че сме склонни на компромиси. Взехме и персонални решения, които трябваше да бъдат знак за това. В един момент обаче се сблъскахме с едно невъзприемане на нещата, което за мен показва, че това е бил някакъв чужд план, на друга политическа сила, защото нито един от компромисите, които направихме не беше прочетен като такъв“.

Ива Митева акцентира върху промените в правилника за работа на НС като посочи пример с искането да не се ползват мобилни телефони по време на заседание. Не може също един депутат ако отиде в чужбина, да не докладва после, какво е правил.

Ива Митева е категорична, че трябва да се върне дебатът в парламента, както и да се създадат експертни съвети, където да се обсъждат промени в законите, "за да се спре манията за писане и внасяне на закони ".

Според проф. Чорбанов, българското общество не е формирано така, както в много европейски и скандинавски държави, където хората са се ваксинирали без никакъв натиск. Той посочи, че вирусът е създал възможност да се види, колко зле работи здравната система в България, като добави, че не знаем, каква част от населението у нас е рисково например.

Проф. Чорбанов сподели идеята си за тестване на голяма част от населението, за да се установи, колко са преболедувалите COVID-19 или са ваксинирани и така да се знае какъв процент от хората са защитени.

Прочетете още