Съветници от "Демократична България": Общият устройствен план на Варна да бъде преразгледан

Община Варна да започне за изкупува частна собственост и да компенсира собствениците на имоти, които са от значение за цялата общественост, като например в морската градина или в зелени площи, предлагат Стела Николова и Николай Капитанов

Общият устройствен план на Варна да бъде преразгледан от експерти, като това стане при широко обществено обсъждане. Такава идея лансираха в ефира на Дарик Варна общинските съветници от „Демократична България” Стела Николова и Николай Капитанов. В интервю за предаването „Зала Пленарна” те посочиха и своите мотиви.

 „Общият устройствен план на Варна подлежи на изменение. Той е отражение на очакванията за живот на варненци. В момента, в който нещо не работи както трябва, най-нормалното нещо е да седнем и да го обсъдим наново. Има експерти, които могат да кажат кое е изпълнимо и кое не”, отбеляза Капитанов. Той призова кмета на Варна да спази Закона за устройство на територията, който го задължава  ежегодно да прави доклад за изпълнението на Общия устройствен план и да предлага изменения към него, ако такива се налагат. 

Изправянето на нови сгради мастодонти на фона на старите ще съсипе историческия облик на Варна. Такива сгради би трябвало да се строят на отделно конкретно място – примерно в района на моста или край Максуда, посочи той. Според него „две много високи сгради край хотел „Черно море” биха създали такова въздушно течение, че по главната улица няма да може да се стои”

„Варна се обърна в град за автомобили. Почти всяка сериозна инвестиция в града е свързана с автомобилния трафик”, изтъкна още Николай Капитанов, който е първи мандат общинският съветник. 

„Социалните услуги е основното направление, в което Община Варна може да се похвали. Всичко останало не се върши както трябва. Не казвам, че няма пари. Инвестира се, но не се прави както трябва. Няма добро изпълнение и контрол, след като вече някакъв проект е изпълнен”, смята общинският съветник Стела Николова, която беше и кандидат за кмет на коалицията. 

Представителите на „Демократична България” в местния парламент са на мнение, че има старание в общинската управа за справяне с липсата на достатъчно места за паркиране и изграждането на нови паркинги в кварталите, но критикуваха начина, по който се изграждат новите паркинги в жилищните зони на града. Според тях, от естетическа и екологична гледна точка би трябвало да има поне някаква малка зелена част, така че „да не изглеждат като сиво петно и гражданите да имат чувството, че са като в затвор”.

„Община Варна може да започне за изкупува частна собственост и компенсира собствениците на имоти, които са от значение за цялата общественост, като например в морската градина или в зелени площи. Държавата пък трябва да даде на Общината терена на бившето военно поделение в Морската градина за разширяване на крайморския парк”, е мнението на Стела Николова.  

Провеждане на извънредна комисия за състоянието на Градски транспорт е приоритетна цел на Николова като общински съветник. 

Дългосрочният приоритет на колегата й Николай Капитанов пък е да направи така, че всяко дете във Варна да има възможност да се занимава с любимите си неща в района, в който живее. Свързаната дигитализация на услугите на всички институции във Варна е по-краткосрочната му цел. „Така би се намалил трафикът в централната част на Варна, тъй като, според проучване, 15-20 на сто от трафика в центъра през деня е свързан с обикаляне по учреждения”, аргументира се Капитанов. 

Целият разговор с общинските съветници от „Демократична България” Стела Николова и Николай Капитанов е в прикаченото аудио.

Прочетете още