САЩ засилват натиска за спиране на "Северен поток 2"

Не е ясно все още, дали този натиск ще се прехвърли и към компаниите участващи в строителството на така наречения от българското правителство "Балкански поток", който трябва да се захранва с газ от "Турски поток 2"

| Свят, Бизнес, Коментар

Американските власти засилват натиска върху германските и европейските компании, участващи в изграждането на „Северен поток 2“, пише вестник „ Ди Велт “, позовавайки се на свои източници.

Вестникът съобщава, че Съединените щати са провели две видеоконференции с изпълнители на газопровода от Германия и други европейски страни, за да „посочат далечните последици от по-нататъшното им участие в проекта“. На тях са присъствали представители на Държавния департамент, Министерството на финансите и Министерството на енергетиката на САЩ.

Източнициje посочиха за вестника, че американските служители „са дали ясно да се разбере, че искат да предотвратят завършването на „Северен поток 2 “.

"Вярвам, че заплахите (от Вашингтон - Бел. Ред.) са много, много сериозни", каза един от събеседниците.

Американският сенат одобри в четвъртък бюджета си за отбрана за 2021 г., който съдържа допълнителни санкции срещу "Северен поток 2". 

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че Кремъл е загрижен за санкциите срещу газопровода, те са неприемливи и противоречат на закона. Той подчерта, че ситуацията ще бъде анализирана, за да се разработи стратегия, насочена към изпълнение на проекта.

Проектът "Северен поток 2" включва изграждането на газопровод с капацитет от 55 милиарда кубически метра годишно от руското крайбрежие през Балтийско море до Германия. 

Компанията Nord Stream 2 AG го прилага с единствения си акционер - Газпром . Европейските партньори - Royal Dutch Shell , OMV , Uniper , Wintershall и Engie - заедно финансират проекта с 50 процента.

САЩ активно се противопоставят на изграждането на газопровода, насърчавайки втечнения природен газ към Европейския съюз, както и Украйна. Киев са страхува да не загуби транзита на руски газ през територията си, тъй като печели от транзитни такси. 

Съединените щати наложиха санкции на „Северен поток 2“ през декември, като изискаха от компаниите незабавно да спрат да полагат тръбопровода. 

Швейцарската компания Allseas почти веднага обяви спирането на работата си и напусна проекта. Русия неведнъж е изтъквала, че проектът е търговски и полезен за Европа, докато САЩ смятат, че този проект няма икономическа, а само политическа стойност, да усили зависимостта на Европа от Русия, а Путин да използва това като средство за натиска върха западноевропейските демокрации.

Газпром предприема мерки за завършване на полагането на газопровода, положени са около 94 процента от тръбите. 

В същото време, на 4 юни, редица сенатори внесоха в Сената на САЩ законопроект за нови санкции срещу газопровода - те се прилагат за всички кораби, участващи в строителството, за тези, които улесняват предоставянето на тези кораби, осигуряват застраховки и пристанищни услуги за тях, както и за тези, които ще предостави сертификат за пускането на Nord Stream 2.

Прочетете още