САЩ ще обсъждат световната киберсигурност без ключов играч - Русия

Очаква се, че по-голямата част от срещата ще се проведе при закрити врата

| Свят

На фона на епидемия от рансъмуеър атаки, тази седмица Съединените щати ще обсъдят стратегии за киберсигурност с 30 държави, но без ключов играч: Русия, предаде Асошиейтед прес.

Страната, която неволно или не, е дом на много от криминалните синдикати, които стоят зад кибератаките, блокиращи достъпа до компютърни системи с искане на откуп, не беше поканена на започващата днес, 13 октомври, двудневна среща, на която ще се разработват нови стратегии за борба със заплахата.

Няма напредък на преговорите между Русия и САЩ за дипломатическите мисии, заяви Москва

Очаква се, че по-голямата част от срещата ще се проведе при закрити врата. Участниците ще посещават виртуални сесии, водени от Индия, Австралия, Великобритания и Германия и ще се съсредоточат върху теми като развитие на устойчивост за отблъскване на рансъмуеър атаки. Сред другите участници в срещата ще са Израел, ОАЕ, България, Естония, Франция, Доминиканската република, Мексико, Нова Зеландия, Сингапур и Кения.

Висш служител от американската администрация каза, че дискусиите отчасти ще се съсредоточат върху усилията за разбиване и съдебно преследване на мрежи за рансъмуеър атаки, като тази, която през май удари голяма американска компания, управляваща тръбопровод в САЩ. Атаката срещу "Колониъл пайплайн", която доведе до недостиг на гориво по източното крайбрежие на Съединените щати, беше приписана на базирана в Русия група киберпрестъпници.

Изключването от срещата на държава, която е толкова близко свързана със световния феномен на рансъмуеър атаките, отразява като цяло лошите отношения между Москва и Вашингтон.

САЩ и Русия отмениха реципрочно санкции, за да може Виктория Нюланд да отиде в Москва

Въпреки това, служителят, говорил при условие за анонимност, каза, че Съединените щати са използвали "специален канал", за да обсъдят киберсигурността с Русия.

Според правителството на САЩ плащанията на откупи заради рансъмуеър атаки в световен мащаб са достигнали повече от 400 милиона долара през 2020 г. и са близо 81 милиона долара през първите три месеца на 2021 г.

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още