САЩ произвеждат все повече ток от газ, все по-малко от вятър и слънце

И това се случва не защото американците искат въглищни и газови централи, а защото вятърните и слънчевите паркове просто не могат да доставят необходимата енергия на промишлеността и домакинствата

Забавното е, че генерираната от газ електроенергия в САЩ- изкопаемо гориво без държавни субсидии - все още расте по-бързо от вятърната и слънчевата енергии. Те всъщност губят позиции пред изкопаемите горива.

Последната година, за която имаме изчерпателни данни от Министерството на енергетиката на САЩ, е 2018 г.

Това беше добра година, тъй като имаше известно наваксване при изграждането на възобновяеми енергийни източници, преди субсидиите да спрат, което по план трябваше да се случи. (За съжаление, заради „Куците патици” това вече не важи).

Първо ще разгледаме основните числа, а след това някои интересни фактори. Говорим за това, което се нарича мощност за генериране на електроенергия, която се измерва в мегавати или  накратко MW. Това е способността да се генерират милиони ватове енергия. Голяма електроцентрала може да произвежда около 600 MW.

Като начало, през 2018 г. изградихме около 19 000 MW газови генератори, 9 000 MW вятърни и 7 000 MW слънчева мрежа.

Веднага е видимо, че са изградени повече източници на газова енергия - 19 000 MW, отколкото възобновяеми такива - 16 000 MW. По този начин фракцията на вятъра и слънчевата енергия от генериращия капацитет на Америка всъщност намаля, а не се повиши. Възобновяемите източници загубиха позициите си.

Но това е най-малката разлика. Тези числа са точно това, което генераторите могат да произведат при идеални условия.

За слънчевите лъчи тези идеални условия са основно чисто небе, слънце, липса на дъжд, сняг, мръсотия и прочее върху колектора. За вятъра те обикновено са устойчив въздушен поток над 30 мили в час или повече. Имайте предвид, че тези решаващи условия не се случват толкова често.

Ето защо вятърът и слънчевата енергия се наричат ​​„периодични” - те често произвеждат далеч по-малко енергия от своя капацитет; често изобщо и не произвеждат. За разлика от тях, захранването с газ работи през по-голямата част от времето, въпреки че понякога трябва да спира работа за поддръжка.

Разликата между действителното производство на енергия и общия капацитет се нарича „коефициент на капацитета“. Типичните фактори на капацитета за различните генериращи технологии са доста добре известни, въпреки че те могат да варират спрямо машината.

За да бъдем щедри към възобновяемите източници, нека кажем, че слънчевата енергия има коефициент на капацитета 15%, а вятърът - 40%. (Стандартните числа са по-ниски.) Газът има 80%. Прилагането на тези фактори към основните стойности дава следните реални производствени мощности:

Газ: 19 000 x 0,8 = 15 200 MW

Вятър: 9 000 x 0,4 = 3 600 MW

Слънчева енергия: 7000 x 0,15 = 1050 MW

Така новият ни газов капацитет е около 15 200 MW, докато новите възобновяеми източници са само 4650 MW, което е 31% или по-малко от една трета от действителния генериращ капацитет.

Казано по друг начин, Америка увеличи капацитета си за производство на електроенергия от изкопаеми горива три пъти повече, отколкото от възобновяемите енергийни източници. Очевидно възобновяемите енергийни източници изостават зад изкопаемите горива, и то много.

2018 г. не е единичен случай. Разглеждайки шестте години от 2013 г. до 2018 г., във всеки случай действителният генериращ капацитет, добавен от производство на електричество от газ, надвишава този за производство от вятър плюс слънчева енергия. Възобновяемите енергийни източници никога не печелят от изкопаемата енергия, те винаги губят.

След това има мрежови батерийни системи, които някой ден трябва да осигурят нашия ток, когато периодичните възобновяеми източници не го правят. Общият добавен капацитет през 2018 г. беше около 200 MW, или с други думи нищо. Същото важи и за предходните години.

Към този момент батериите са само малка хитрост, използвана за поддържане на стабилността на мрежата. По ирония на съдбата тази необходимост е възникнала поради непредсказуемия и непостоянен характер на вятърната и слънчевата енергия. Като реални системи за захранване, батериите все още не съществуват и може никога да не съществуват, защото са много скъпи.

Америка не се движи към използването на вятъра и слънцето за производство на електроенергия; ние всъщност се отдалечаваме от възобновяемите източници. Никога не бихте разбрали това, слушайки пресата и политиците.

Материалът е на Дейвид Уиджик и е публикуван на сайта wattsupwiththat.com.

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още