Само 20% от учителите искат да се ваксинират

Още от Мариана Корчакова:

Сред причините само около 20% от учителите да искат да се ваксинират е потребността им от избор на повече от една ваксина.

Това каза председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета и директор на 119 училище в София Диян Стаматов. Въпреки че, според здравния министър Костадин Ангелов изборът на подходящата за съответния пациент ваксина се прави от личния лекар. Според Стаматов липсата на желание за ваксинация сред учителите се дължи и на факта, че ваксината е нова и че информираността не е голяма.

Пристигнаха първите 2400 дози от ваксината на „Модерна“

Учителите не искат да се ваксинират, защото няма мащабна информационна кампания и според учителя по математика Петър Велков, друга причина е и вярата в конспиративни теории. И двамата смятат, че все пак учителската професия няма да се превърне в сезонна с оглед на присъствието в училище, защото с увеличаване на броя на ваксинираните и преболедувалите хора пандемията постепенно ще започне да отшумява. 

Ваксината е нова и информираността не е толкова голяма, колкото ни се иска, затова много от учителите не желаят да се ваксинират, смята Деян Стаматов. По думите му от 120 учители в 119 училище 40 са преболедували, а желание да се ваксинират са изявили 20.

Откриха пътя за лечение на COVID-19

Трябваше да има информационна кампания, организирана на три нива, казва учителят Петър Велков. Останалите причини за липса на желание у учителите да се ваксинират, според Петър Велков, са каквито са в цялото общество

Все пак учителската професия няма да се превърне в сезонна с оглед на присъствието в училище, защото с увеличаване на броя на ваксинираните и преболедувалите хора пандемията постепенно ще започне да отшумява, смятат Петър Велков и Диан Стаматов

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още