Съдът отмени решението на РИК за регистрацията на „Демократична България“

Решението на Административния съд е окончателно

| България, Политика

Старозагорският административен съд отмени решението на Районната избирателна комисия, по силата на което "Демократична България" остана без регистрация за предстоящите избори, информира bTV. Решението на съда е окончателно.

"Прилагаме правото" - така от Районната избирателна комисия в Стара Загора обясниха отказа за регистрация на листата с кандидати за народни представители на ДБ в Старозагорско.

"Районна избирателна комисия прие, че изборна книга, приложение 73 НС, което е предложение за регистриране на кандидатски листи на дадена партия или коалиция, не може да бъде подадено като електронен документ", заяви Златина Йовчева, председател на РИК - Стара Загора, адвокат.

ЦИК се готви да отстрани ДБ от участие в изборите в осем избирателни района, алармират от коалицията

Тъкмо по този начин - с електронен подпис на хартиена разпечатка - в Комисията в Стара Загора били внесени изборните книжа на "Демократична България". За да бъдат легитимни, от комисията поискали приносителят им да положи собственоръчен подпис под думите "Вярно с оригинала".

"Ние считаме, че Изборният кодекс не предвижда, не ни задължава, да представим документите със саморъчен подпис", каза Надежда Йорданова, адвокат от ДБ.

На предишните избори ДБ се регистрира, подавайки книжата с електронен подпис. Но с една разлика, твърди Теодора Крумова, председател на РИК - Стара Загора на изборите през април и юли тази година.

„Демократична България“ обжалва отказа за регистрация на листата в Стара Загора

"Там и двата поредни пъти документите дойдоха в същия вид, но дойде един пълномощник на "Демократична България", който си носеше надлежно подписано саморъчно, пълномощно", обясни Теодора Крумова - бивш председател на РИК.

На изборите през юли Старозагорският многомандатен избирателен район излъчи един народен представител от "Демократична България".

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още