Сачева: Трябва да се намери баланс между икономическите и здравните мерки

Клъстерното затваряне на определени сектори може би не е добра стратегия, може да се потърсят и други възможности, каза министърът на труда и социалната политика Деница Сачева

| България

Трябва да се намери верният баланс между икономическите и здравните мерки. Трябва да намерим верния баланс между това да не затворим изцяло икономиката, но и да се спазват много по-сериозно всички правила, включително и това - всички да носим маски, вече и на обществени места. И в момента има затворени сектори, но се увеличава броят на заразените и е очевидно, че заболяването се разпространява дифузно.

Клъстерното затваряне на определени сектори може би не е добра стратегия, може да се потърсят и други възможности, каза пред журналисти министърът на труда и социалната политика Деница Сачева, попитана трябва ли да има ново "затягане" на мерките, след като се повишават случаите с коронавирус, предава БТА.

Сачева: Търсим нова програма в помощ на работниците от засегнатите сфери

Тя съобщи, че заедно със социалните партньори вероятно до края на седмицата ще се обсъждат възможности за подкрепа на тези бизнеси, "които евентуално би трябвало да бъдат затворени, така, както в момента са затворени заведенията".

Министър Сачева каза, че ако се наложи затваряне на други бизнеси, на други сектори, на спортни или на други мероприятия, свързани с обществени прояви, ще трябва да се намерят нови мерки за компенсация, тъй като вероятно схемата 60/40 трудно би работила, дори и 80/20 трудно би работила, ако няма приходи.

"Единият вариант, по който работим, е за даване на двойно обезщетение за безработица, в размер на 24 лева. Разработваме и друг вариант, който да е 80 процента от осигурителния доход, без участието на работодател", обясни министър Сачева. Тя добави, че ще се види какви ще са необходимите "сметки и разчети" за двата варианта.

"Към момента предвижданията са ни, че ако се наложи по-сериозно затягане на мерките, това би обхванало поне 50 000 души, които са на трудов договор", заяви социалният министър.

Мярката 60/40 е възможно да действа и до юни догодина

"Трябва да се намери верният баланс между икономическите и здравните мерки. Работим по вариант, ако се наложи да има пълно затваряне, този път да не искаме самоучастие от тези работодатели, които ще бъдат принудени да затворят. Но мерките могат да обхванат само онези, които са били коректни - тези, които са си плащали осигуровките, тези, за които работодателите са били наистина коректни и са били на трудов договор. Всички, които в момента работят в сивия сектор, за съжаление, трудно биха могли да разчитат на подкрепа от държавата", коментира министър Сачева.

Тя каза, че стремежът е за евентуална такава мярка за подкрепа на заетостта, средствата да отиват директно при работниците и служителите.

Министър Деница Сачева участва днес в националната конференция "Професионалното образование - втори шанс за отпадналите и преждевременно напусналите образователната система".

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още