С призиви за оставки премина протестът на перничани в София

Протестиращите изразиха притеснения и заради информации за бактериални инфекции в града

| България

Перничани дойдоха днес в столицата, за да изразят негодувание и тревога заради водната криза, която продължава вече два месеца. Протестиращите се събраха на площад "Александър I" и се придвижиха с шествие до сградата на Министерския съвет. 

Чуха се призиви за оставки. Хората настояха за незабавно поемане на отговорност, както и вземане на спешни работещи мерки. Те изразиха притеснение от информацията за бактериални инфекции, причинени от ешерихия коли във водата от яз. Студена. 

„Водата доколкото чуваме вече е на минимума, въпреки че ни успокояват”, каза една от протестиращите пред Дарик. „В този прекрасен слънчев ден идваме да подишаме чист въздух, да се напием с прясна минерална вода, защото друга нямаме, чакаме си водоноските. Още нямаме грипна епидемия, но има данни за ешерихия коли, за бактерии и бактериални инфекции в някои детски градини, аз самата съм под изследвания. Оттук насетне искаме подкрепа за спасение”, допълни друг протестиращ перничанин.

На протестът бяха разпространени и искания, сред които ясни срокове за изпълнение на връзката между водопреносните мрежи на София и Перник, оставки на министъра на регионалното развитие Петя Аврамова и заместника й Николай Нанков, разследване на предишното управление на общината и ВИК дружеството в града.

Прочетете още