Последният държавен лидер, който не вярва в пандемията

С 6 месеца удължават срока за личните документи

Валидните идентификационни документи за самоличност, както и свидетелствата за МПС, чийто срок на изтичане е удължен с 6 месеца, ще са валидни само и единствено на територията на страната

С шест месеца удължават срока за издаване на лични документи. Те ще са валидни обаче само и единствено на територията на страната. Това стана ясно по време на брифинг във връзка с промените, свързани с административни услуги за граждани и приети с влизането в сила на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение.

В брифинга участваха Светлана Ценева, директор на Дирекция „Български документи за самоличност“, старши комисар Николай Николов, директор на Дирекция „Миграция“ и Дамян Димов, инспектор в Сектор „Контрол на общоопасните средства“ в Главна дирекция „Национална полиция“.

Удължават срока на мерките срещу Covid-19 у нас

Валидните идентификационни документи за самоличност, както и свидетелствата за МПС, чийто срок на изтичане е удължен с 6 месеца заради извънредното положение, ще са валидни само и единствено на територията на страната, уточни Светлана Ценева.

Крахът на „естествената имунизация“ във Великобритания

Услугата за издаване на лични документи няма да преустанови работа, така че по желание на гражданите ще могат да се издават нови лични документи и преди изтичането на този шестмесечен срок, съобщи още тя.

Значителен спад в подаването на заявления за издаване на лични документи отчетоха от МВР за последните две седмици, в които действат извънредните мерки заради епидемията от коронавируса. Петкратно по-малко заявления за лична карта и шофьорска книжка са подадени на 23-ти март, понеделник, в сравнение със същия ден преди две седмици, стана ясно още от данните, представени от Светлана Ценева, директор на дирекция "Български документи за самоличност" в МВР.

Тя припомни, че според новия закон личните карти и свидетелствата за управление на превозно средства, чийто срок на валидност изтича между 13-ти март и 31-ви октомври, автоматично удължават валидността си с 6 месеца. Това ще важи само за територията на България, уточни Ценева, цитирана от Дарик радио.

Коронавирус: първо строги мерки, после нормализация /втора част/

Коронавирус: Защо трябва да действаме сега? /първа част/

Удължава се с шест месеца срокът на валидност на постоянно и дългосрочно пребиваващите чужденци, както и на гражданите на държави от ЕС и семействата им, съобщи на брифинга шефът на дирекция „Миграция“  Николай Николов. Той коментира ситуацията с мигрантите на територията на страната ни. Около 200 чужденци са преминали границата ни от началото на годината, а 125 души държавата ни е върнала обратно. Всички новодошли се поставят под карантина, но до момента не е сме установили човек, заразен с Covid-19.

Сроковете на разрешителните на оръжия, боеприпаси и технически средства също се удължават. Документите ще могат да се подновят до два месеца след изтичане срока на извънредното положение.

За повече новини ни последвайте в страниците ни във Фейсбук и в Туитър

Абонирайте се и за канала ни в YouTube

Прочетете още