С 12 млн. лв. обновяват инфраструктурата на цял квартал в Пловдив

Започна обновяването на инфрастуктурата на квартал „Гладно поле“ в Пловдив. Първата копка направиха кметът Здравко Димитров, ресорният му заместник Пламен Райчев, кметът на район „Източен“ Иван Стоянов и председателят на Общинския съвет Александър Държиков. Стойността на проекта е малко над 12 млн. лв., като 9,5 млн. лв. е европейското финансиране. Община Пловдив, че участва със съфинансиране, с което ще се подмени подземната ВиК комуникация.

Проектът е разделен на три етапа за рехабилитация на улично платно, нови тротоари, озеленяване, осветление. Първата обособена позиция е на стойност 3,2 млн. лв. и включва изграждане на улична мрежа с благоустрояване и паркиране, подземна инфраструктура и зелена зона за широко обществено ползване на булевард „Санкт Петербург“, улица „Тодор Гатев“, а срокът на изпълнение е 180 работни дни.

Втората обособена позиция е реконструкция на ул. „Лев Толстой“ от ул. „Ген. Радко Димитриев“, на стойност 1,7 млн. лв., срокът за изпълнение е 120 работни дни.

Третата позиция е рехабилитация на  съществуващата улица „ Богомил“ от ул. „Лев Толстой“ до бул. „Санкт Петербург“ и ул. „Радко Димитриев“ от ул. „Лев Толстой“ до ул. „Георги Странски“. Стойността е 6,4 млн. лв., а срокът за изпълнение е 177 дни.

„На обектите вече се работи, надяваме се в най-кратки срокове и с малко повече търпение тази част на район „Източен“ да бъде напълно обновена и да използваме добре изградена и нова инфраструктура тук и в целия град“, посочи заместник-кметът Пламен Райчев по време на пресконференцията, която се проведе по-рано днес. По думите му се планира поетапно строителство, но строителните обекти, които трябва да се реализират са доста, а има и съответните срокове за изпълнение и усвояване на средствата от оперативните програми.

„Поетапната подмяна на паважната настилка с асфалтова ще подобри качеството на въздуха“, заяви кметът на район „Източен“ Иван Стоянов и допълни, че Министерство на отбраната е дарило терен на Община Пловдив, където ще се проектира нова улица, пресечка на ул. „Георги Странски“ и така зоната около военното поделение ще се облагороди.

За момента северното платно на бул. „Санкт Петербург“ няма да се затваря, тъй като ще се ремонтира само тротоарът и ще се подменят бордюрите. Едва когато се стигне до фрезоване на асфалта, движението на автомобилите ще бъде пренасочено, но се очаква полагането на новата настилка да стане бързо, тъй като няма да има подмяна на водопровод.

Затварянето на улиците ще става поетапно и на участъци, за да не се затруднява трафикът.

По време на първата копка стана ясно още, че стартът на пробива под Централна гара е изцяло в правомощията на НКЖИ, както и че не е постъпило инвестиционно намерение в градската управа за изграждането на нов МОЛ на Сточна гара.

Прочетете още