РЗИ: Коронавирусът в Добрич се разпространява дифузно, ситуацията е трудна за овладяване

99% от заразените в областта са от Добрич

Коронавирусът в област Добрич вече се разпространява не само клъстерно, но и дифузно и е изключително трудно да се овладее – заяви директорът на РЗИ д-р Светла Ангелова. Според нея големият брой новозаразени в Добричко е заради топлото време и липсата на дисциплина от страна на гражданите, които не спазват противоепидемичните мерки.

Пет са установените до момента огнища на коронавирус сред организирани колективи в Добрич, като сред тях е и Домът за стари хора. Там засега има само един заразен от персонала. Ще бъдат взети проби на всички работещи и домуващи, препоръчано е храненето да бъде само по стаите, каза д-р Ангелова.

Останалите четири огнища са фирми с производствена дейност. Само в една от тях - фабрика за производство  на гъвкави съединения за вода, е преустановена дейността по решение на ръководството. Там заразените с вируса са почти половината от персонала на предприятието. В останалите фирми положителните на Ковид - 19 са под пет души.

Д-р Ангелова за пореден път подчерта, че е много важно хората да спазват мерките. „Знам, че е неприятно да се носят маски лятно време, но там, където се събират повече от 5 души, ако е възможно, да се носят маски” – заяви директорът на РЗИ – Добрич.  

Почти 99% от случаите на заразени с Ковид - 19 са регистрирани в Добрич и съвсем малка част в останалите общини на областта, сочи още статистиката към момента. Засега на територията на курортните комплекси ситуацията е спокойна. Случаите там са пренебрежително малко и обикновено идват извън територията на областта, информира з-р Ангелова.

От началото на пандемията община Добрич е дезинфекцирала 47 адреса,  по два пъти на ден се прави дезинфекция на всички общински звена, информира кметът на Добрич Йордан Йорданов.  Само за седмица са извършени 1728 проверки за спазване на противоепидемичните мерки и са изготвени 20 предупредителни протокола и два акта.

От общината са подготвили интерактивна карта, по която да следят за разпространението на вируса, информира още кметът Йорданов.

Той обяви още, че общинското ръководство ще информира МЗ и новия здравен министър със ситуацията в Добрич и областта.  Обмисля се и разкриване на лаборатория за изследване на Ковид - 19 в Добрич.

Към момента със заповед на кмета е преустановена дейността на една детска градина и дневните центрове за хора с увреждания и тези за настаняване от семеен тип, където ще се извърши цялостна дезинфекция.

От РЗИ – Добрич ще организират и срещи с работодателите, за да ги запознаят с актуалната ситуация по разпространението на вируса.  

Прочетете още