РЗИ-Добрич с препоръки по повод на обявената грипна епидемия в три общини

Детските заведения не преустановяват работата си

| България, Добрич | dnews

РЗИ-Добрич излезе с препоръки по повод на обявената днес грипна епидемия в три добруджански общини – Добрич, Балчик и Генерал Тошево.

„Ежедневният надзор над грипа и острите респираторни заболявания през последните дни показва тенденция за рязко повишаване на заболяемостта и достигане на епидемични нива. Повишава се и броят на лицата, търсещи медицинска помощ в амбулаториите на общопрактикуващите лекари поради симптоми на остри респираторни заболявания и грип. Боледуват лица от всички възрасти. Броят на усложненията също нараства“, посочват от РЗИ.

С обявяването на грипната епидемия се разпореждат ограничителни мерки в лечебните заведения, касаещи профилактичните и плановите дейности. Спират се детските и женските консултации; профилактичните прегледи; профилактичните имунизации; плановата оперативна дейност и свижданията в лечебните заведения.

Със заповед на директора на РЗИ-Добрич се уведомяват всички общопрактикуващи лекари и ръководителите на болничните лечебни заведения за въвеждане на ограничителните мерки, а на Регионалното управление на образованието – Добрич, за създаване на организация за преустановяване на учебните занятия от 28.01.2020 г. до 04.02.2020 г. включително.

Детските заведения не преустановяват работата си. Медицинските специалисти с помощта на учителите провеждат ежедневен филтър. Откритите болни деца се връщат по домовете. Заболелите лица от персонала на детските заведения не се допускат на работа.

РЗИ препоръчва:

Ограничете посещенията на масови прояви и на места, на които се събират много хора;

Избягвайте контактите с болни хора;

Спазвайте добра лична и битова хигиена;

При поява на симптоми, характерни за заболяването:

Веднага се консултирайте с личните си лекари! При грипна епидемия е по-вероятно да сте болни от грип, а не от банална респираторна инфекция;

Не се лекувайте сами! При самолечение, особено при възрастни хора и страдащи от хронични заболявания,често се стига до усложнения;

При неповлияване от провежданото лечение или при влошаване на състоянието, веднага се консултирайте с лекар. Изчакването може да бъде много опасно за вашето здраве.

Хранете се с разнообразна, лека храна и пийте много течности.

Ограничете контактите си с членове на семействата и други хора.

Прочетете още