Руски политолози: Градусът на конфронтацията със САЩ намаля

В изявлението се казва, че Русия и САЩ ще започнат в най-скоро време комплексен, конкретен и енергичен диалог за стратегическата стабилност, посочва московският официоз, поместващ и пълния текст.

| Свят, Политика

Предстоящото завръщане на руския и американския посланик съответно във Вашингтон и Москва и съвместното президентско изявление за стратегическата стабилност са главният резултат от срещата между Владимир Путин и Джо Байдън вчера в Женева, пише "Росийская газета".

Байдън и Путин обсъдиха посланиците, ядрените оръжия и още много други теми

В изявлението се казва, че Русия и САЩ ще започнат в най-скоро време комплексен, конкретен и енергичен диалог за стратегическата стабилност, посочва московският официоз, поместващ и пълния текст.

"Ръководителите на две страни - най-големите ядрени сили, се срещат, за да направят този свят безопасен, надежден, процъфтяващ дом за всички жители на планетата", цитира той думи на президента Путин, запитан от журналистка как да обясни тя на дъщеричката си целта на срещата на върха.

Събитието бе "важна стъпка във вярната посока и за двете страни", коментира американският историк Питър Кузник, който изразява надежда за бъдещ напредък по ключови въпроси на стабилността като съкращаване на ядрените арсенали и промени в доктрините за използване на ядрени оръжия.

Путин и Байдън се договориха за връщане на посланиците на САЩ и Русия

"Започва постепенно размразяване на руско-американския диалог", констатира руският политолог Андрей Кортунов. От "фаза на безумие" в двустранните отношения "минаваме във фаза на по-структурирано съперничество, базирано на дадени теми", допълва аналитикът Фьодор Лукянов.

Любопитни моменти, предшествали първата част от преговорите между Путин и Байдън

Ако след Женева Русия и САЩ успеят да започнат преговори за контрол над въоръженията, за кибернетичната сигурност и Арктика, за търговията и климата, да разменят затворници - срещата на върха ще има всички основания да претендира за статут на историческа. Решаваща ще е готовността на американската страна, подчертава в "Известия" Константин Косачов, зам.-председател на горната камара на руския парламент.

Приносът на срещата към сигурността в света е акцент и в други коментари от печата. "Богатирите от Женева" е заглавие на репортаж от събитието в "Комерсант". Президентите препотвърдиха прочутия принцип на Горбачов и Рейгън, че ядрена война е недопустима, отбелязва вестникът в друг материал.

Путин съобщи, че срещата му с Байдън е преминала без враждебност

"Това е втора стъпка на Вашингтон в руслото на възстановяване на здравия разум и отговорния подход към ключови аспекти на международната сигурност", след като бе продължен договорът Нов СТАРТ между Русия и САЩ за съкращаване на стратегическите нападателни въоръжения, казва пред вестника руският зам.-външен министър Сергей Рябков.

Предшественикът на Байдън Доналд Тръмп отказваше да разпространи такова съвместно изявление с Путин, напомня "Взгляд". Освен това в Женева "най-вероятно са сключени договорености, макар и неспоменати публично, за неразпространение на ядрените оръжия, засягащи включително иранската и севернокорейската програма", предполага Андрей Коробков, професор от Университета на щат Тенеси, говорил пред онлайн изданието.

След като Москва се сдоби с хиперзвукови оръжия, се стигна пак до стратегическо равновесие между Русия и САЩ - естествено, страните ще договарят сега нови правила на играта. Времето ще покаже дали ще тръгнат към по-нататъшно въоръжаване и асиметрия, разсъждава пред "Свободная преса" журналистът Рустем Сафронов, работещ в САЩ.

Той изтъква експертните качества на Джо Байдън, разработвал въпроси, свързани със сигурността десетилетия наред в различни американски администрации. Байдън "естествено разбира риска от конфронтация в тази сфера, риска от нова оръжейна надпревара - за САЩ това са и ненужни разходи", допълва Сафронов.

"Градусът на конфронтацията" между Русия и САЩ донякъде намаля, заключават руски политолози, интервюирани от "Комсомолская правда".

"В Женева Путин и Байдън кръжаха един около друг като два опитни, сигурни в силите си вълка" - и в крайна сметка "двустранните отношения минаха във фаза на управляема конфронтация. Това също не е хубаво, няма спор. Но всичко се познава в сравнение. Управляемата конфронтация със сигурност е нещо по-добро от свободно падане и постоянно пробиване на дъното", резюмира "Московский комсомолец". Вестникът нарича срещата на върха "глътка - не глътка, ами цял дирижабъл - свеж въздух".

За Байдън срещата с Путин има най-вече вътрешнополитическо значение. Тя цели предимно да покаже, че новият президент може не по-зле от Тръмп, а дори и по-добре да разговаря с лидери, "проблемни" за Америка, казва пред "Независимая газета" американистът Юрий Рогульов.

"Ако го нямаше този разговор, първото посещение на Байдън в чужбина не би получило такъв отзвук. Щеше да е просто първо посещение на новия президент при съюзниците на Америка", обяснява експертът. Преди женевската среща Байдън взе участие в няколко лидерски форума - на НАТО, Г-7, ЕС - САЩ, напомня всекидневникът.

Според руския наблюдател новата администрация в САЩ ще положи усилия максимално да използва пиар ефекта от преговорите в Женева. Но те "едва ли ще доведат до разведряване", прогнозира "Независимая газета".

Прочетете още