Ново разхлабване на мерките от понеделник

Руски и китайски хакери са атакували Европейската агенция за лекарствата миналата година

Предполагаемите руски хакери са имали достъп до системите на агенцията повече от месец, твърди започнат източник

| Свят

Руски разузнавателни агенти и китайски шпиони стоят зад кибератаки срещу Европейската агенция за лекарствата миналата година, пише нидерландският вестник "Волкскрант", като се позовава на близки до разследването източници, предаде Ройтерс.

Базираната в Амстердам агенция съобщи през декември за кибератака, при която документи, свързани с ваксините срещу коронавируса и с лекарства са били откраднати и изнесени в интернет. Агенцията започна разследване с помощта на местните и европейските правоприлагащи органи, но досега те не са съобщавали подробности кой може да е извършил атаките.

Нидерландското издание днес съобщи, че агенцията е била взета на прицел от китайски шпиони през първата половина на миналата година, след което атака е имало от руски разузнавателни агенти по-късно същата година. Китайците са получили достъп до агенцията, като са хакнали системи на германски университет и са проникнали в нея през тях, докато руснаците са се възползвали от пропуски в киберзащитните механизми на агенцията.

Предполагаемите руски хакери са имали достъп до системите на агенцията повече от месец, твърди започнат източник. Те са били основно заинтересувани в кои страни ще се използва ваксината, разработена от Пхайзер/Бионтех и какво количество ще купят тези страни от този продукт.

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още