Русия предлага световната общност да обедини усилията си за уреждане на конфликта в Либия

| Свят

Москва предлага да се обединят усилията на ключовите играчи с цел да се постигне уреждане на конфликта в Либия. Това заяви днес на пресконференция в Коломбо руският външен министър Сергей Лавров, който е на посещение в Шри Ланка, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Майк Помпео обсъди проблеми на Иран и Ирак с представители на ЕС и НАТО

"Всички усилия, които полагат сега и европейците, включително германците, французите, италианците, усилията, които полагат съседите на Либия - Алжир и Египет, а също така ОАЕ, Турция, Катар и Руската федерация, искаме да бъдат събрани ведно, за да действат всички в една посока и да насърчават всички либийски страни да се договарят, а не да си уреждат отношенията по силов път", каза Лавров.

Москва ще продължи усилията си за примирие в Либия, увери Лавров след вчерашните преговори в руската столица с цел да се договори безсрочно спиране на огъня. Засега не е постигнат окончателен резултат, посочи той, цитиран от Франс прес.

"Либийската държавност бе унищожена с бомби от НАТО през 2011 г. и последиците от тази престъпна, противозаконна авантюра жънем и до днес всички ние, на първо място естествено либийският народ", каза Лавров.

Маршал Хафтар отхвърли призива за мир в Либия

По думите му екстремисти от сирийската провинция Идлиб се местят сега в Либия, за да дестабилизират обстановката в африканската страна. Лавров нарече убийството на иранския генерал Касем Солеймани при въздушен удар на САЩ в Багдад действие, което излиза извън всички правни и човешки рамки, отбелязва ТАСС. Руската федерация е готова да подпомогне установяването на диалог между САЩ и Иран, увери първият дипломат на Москва.

За повече новини и любопитни материали последвайте страницата ни във Фейсбук 

Абонирайте се и за канала ни в YouTube 

Прочетете още