Румен Томов ще се кандидатира отново за кмет на Благоевград

Румен Томов ще се кандидатира отново за кмет на Благоевград и очаква подкрепа от различни политически партии. Това заяви самият отй на кратък брифинг днес, след като стана ясно, че ВАС прекрати предсрочно пълномощията му.

"Ще бъда независим кандидат, защото съм независим като характер и дух", подчерта отстраненият от длъжност градоначалник.

Той не допуска БСП да издигне друг кандидат, макар че това не е невъзможно. Томов ще приеме подкрепа от всички партии, които одобряват неговия начин на управление на общината и това, което върши с екипа му за Благоевград.  

„За година и  година и половина преобърнахме общественото мнение, обърнахме управлението към хората, с много усилия накарахме фирмите да участват в обществените поръчки, защото в началото на мандата питаха има ли смисъл да участват”, каза още Томов. Той уточни, че правомощията му са прекратени след решението на Върховния административен съд.

По този начин не може да упълномощана своите заместници да се подписват вместо него. Това ще доведе до трусове в близките дни. Поне до решението на Общинския съвет да избере един от заместниците му за временно изпълняващ длъжността кмет.

Според него решението на ВАС не е съобразено със становището на Конституционния съд, който казва, че в рамките на един месец трябва да се предприемат действия за заличаване на участието му във фирмата, т.е. да е изразена волята на човека. „Системите в България така трябва да работят, че когато един и същи казус се разглежда, то решенията да бъдат едни и същи. А не един остава, друг се отстранява. Така се нарушава доверието в съдебната система и това бе една от причините да има протести лятото. 60% от гражданите искат промяна на съдебната система и нейното реформиране, за да може гражданите да са максимално защитени. Аз не мога да коментирам решенията на съда дали е политическо или не, много съм изненадан, но продължаваме напред борбата.

Прочетете още