Ново разхлабване на мерките от понеделник

Румен Радев: Властта се опита да постави под карантина националната ни памет

| България, Общество

Чуйте думите на президента Румен Радев пред журналисти

Чуйте словото на президента Румен Радев

Държавният глава Румен Радев отдаде почит на загиналите за свободата на България, поднасяйки венци и цветя на паметника на връх Шипка.

"Властта отново се опита да постави под карантина националната ни памет, но хората имат достойнство и отново са тук. Българите имат святи чувства, неподвластни на страх и забрани. Затова вярвам, че имаме бъдеще".

Премиерът: Днес отново водим битка - за здравето, образованието, работните места, поминъка

Този лаконичен коментар направи пред журналисти президентът по повод отмяната на днешните тържества навръх Шипка заради пандемията.

Припомняме, че веднага след като от президентската институция обявиха програмата на държавния глава за националния празник 3 март, която предвиждаше реч на президента от паметника Шипка, по нареждане на главния здравен инспектор Ангел Кунчев тържествените прояви и слова от върха бяха отменени.

Караянчева на Шипка: Тук трябва да преосмислим действията си

Днес, въпреки това, президентът Румен Радев се качи на Шипка, където отдаде почит пред паметта на българските опълченци и руските воини, загинали за свободата на България, и произнесе тържествено слово.

"Искам да ви попитам нещоОчаквали ли сте, че някой някога ще се осмели да ви забрани да се качите на Шипка? Очаквали ли сте,че някой ще се осмели да посегне на правото ви да се поклоните през онези, на които дължим свободата си?", започна речта си президентът.

Каракачанов: Политиците да не забравят, че изборите не са война, те са съревнование

"С вашето присъствие тук помагате на днешните поколения да вземат изпита си по история, по морал, по демокрация. Историята е урок, геройствата са вдъхновени, но никой народ не може да лежи на лаврите на своите мъртви герои", заяви Румен Радев.

Нужна е вяра, нужно е усилие, дела трябват, а не думи, както е рекъл Апостолът, завърши изявлението си държавният глава.

Слово по случай Националния празник 3 март.

Posted by Румен Радев on Wednesday, March 3, 2021

Как ще бъде отбелязан националният празник на България по градове може да видите тук.

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още