Румен Овчаров: Липсва системност в антикризисните действия на кабинета

| България, Общество
test

Липсва системност и ясна визия в антикризисните действия на кабинета. Това заяви в предаването „Реактивно” бившият министър на икономиката и енергетиката от БСП Румен Овчаров. Той изтъкна, че за разлика от всички европейски държави, в България обикновените хора не са били подпомогнати. Мерки се въвеждат след среща с премиера, както се случва с намаляването на ДДС за ресторантьорите. 

Създаването на държавни бензиностанции изглежда по-скоро като пренареждане на пазара на горива, смята Овчаров. 

Създаването на държавни бензиностанции не е свързано нито с подобряване на условията на пазара, нито с понижаване на цените, а изглежда като опит за пренареждане на пазара на горива.

Намаляването на ДДС е стъпка, която трябва да се предприема след внимателно обмисляне и в ключови сектори, отбеляза Овчаров и припомни, че косвеният налог събира около 40 процента от приходите в бюджета. По думите му, не ясно, дали това е най-подходящата мярка за ресторантьорския бранш, който е сред най-тежко засегнатите. Липсва системност и ясна визия в антикризисните действия на кабинета, изтъкна бившият министър на икономиката и енергетиката. 

Според Румен Овчаров плоският данък е изживял времето си, а търсените при въвеждането му ефекти - да се изсветли икономиката и да се привлекат чуждестранни инвеститори, са изчерпани. Според него, на фона на концентрацията на богатство и увеличаваща се бедност е време за въвеждане на прогресивен данък. 

Прочетете още