Румен Гечев: Победата на Нинова е смазваща

| България, Политика

Победата на г-жа Нинова е смазваща, тя е категорична, заяви пред "Дарик" депутатът от БСП Румен Гечев. 

Корнелия Нинова: новият стар председател на БСП

Излизането от политическата криза зависи в известна степен и от БСП, посочи той. По думите му БСП подхожда държавнически. От една страна, според него, социалистическата партия има изгода от това да продължава „агонията на ГЕРБ“, но от друга - искат тази „агония“ да бъде прекратена чрез предсрочни избори.  

Новият външен дълг от 5 милиарда лева, който правителството взе няма нищо общо с кризата с КОВИД -19, както управляващите твърдят, заяви зам.-председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Румен Гечев.

Вирусът се появи преди няколко месеца, а от идването си на власт през 2009 година Бойко Борисов и ГЕРБ са взели вече общо 30 милиарда лева заеми, аргументира се Гечев. По думите му трагедията е, че тези заеми се раздават предизборно с джипката, а резултат за българската икономика няма.

Румен Гечев отбеляза, че финансовият министър представя лихвите по заема като уникално постижение, но в действителност ценните книжа на други държави, които България купува са с отрицателна лихва. Това означава, че българските граждани плащат, за да ползват други страни нашите пари за инвестиционните си и социални програми, обясни той.

Според Гечев нова конституция не е нужна, промените могат да бъдат извършени в сегашната. Има нужда от определени поправки, които да изравнят българското законодателство с европейското, заяви депутатът от БСП.

По думите му, никой не може да чертае предварителни коалиции, без да е чул гласа на народа при изборите. 

Прочетете още