Румъния ще тества всички жители на Букурещ за коронавирус

Чуйте повече от Маргарита Колева

Министерството на здравеопазването на Румъния обяви, че всички жители на Букурещ ще бъдат тествани за коронавирус. Тестовете ще бъдат извършени от мобилни екипи по метода от врата на врата. Първо ще бъдат изследвани всички лекари и пациенти, след това възрастните  хора, а след тях и останалото население на столицата. Изследователски център в Тимишоара обяви, че започва тестове на ваксина срещу коронавируса, която може да влезе в производство до няколко месеца.

Коронавирус: първо строги мерки, после нормализация /втора част/

В скоро време всички жители на Букурещ могат да бъдат проверени за коронавирус, съобщи пред местна телевизия румънският здравен министър Виктор Костаке. Той обясни, че властите искат да осъществят програма, подобна на проведената в Южна Корея, за да тестват жителите на столицата за болестта с помощта на мобилни екипи. Здравният министър каза също, че не всички, които са под карантина, в момента се изследват.    

Одобрихме партньорство и програма, които ще започнат скоро. Искаме да тестваме цялото население на Букурещ с помощта на екипи, които ще ходят от врата на врата по южнокорейски модел. Много е важно да направим милиони тестове. До края на седмицата ще имаме още 200 хиляди теста. Започнахме с един център за тестване през януари, сега имаме най-малко 20, а искаме да са по един-два на окръг“.

Коронавирус: Защо трябва да действаме сега? /първа част/

Държавният секретар в министерството на здравеопазването Нелу Татару уточни, че тестовете ще започнат следващата седмица. Първо ще бъдат тествани лекарите, след което пациентите в болниците, възрастните хора и хората с тежки заболявания в Букурещ.

По данни, обявени в 13,00 ч. вчера, броят на заразените с новия коронавирус в Румъния е 906 души, като за последното денонощие са установени нови 144 случая. Осем от хоспитализираните са в тежко състояние. До 13,00 ч. в сряда са били обработени 14 466 теста, пише "Адевърул". Вестникът съобщава тази сутрин и че броят на жертвите на коронавируса е нараснал на 17.

Клиника в град Тимишоара обяви, че има ваксина за новия коронавирус и започва тестове, пишат румънските вестници днес.

Крахът на „естествената имунизация“ във Великобритания

Изследователският център Онкоджен (Oncogen) в Тимишоара е започнал тестове на ваксина срещу новия коронавирус. Професор Вирджил Паунеску, който е координатор на екипа от изследователи, заяви, че ако всичко върви добре, ваксината може да влезе в производство след няколко месеца.

Не е необходимо ваксината да бъде тествана на животни, което ще съкрати времето за изпитания. В първата фаза ще бъдат направени тестове на 10 души, след което на 50 до 100 души, а в третата фаза - на между 100 и 1000 доброволци.

Десет хиляди военни излязоха по улиците в Румъния, за да подпомагат прилагането на ограничителните мерки в условията на извънредното положение, обявено заради коронавируса. Полковник Константин Спану, началник на Дирекцията за информация на министерството на отбраната, увери че присъствието на армията по улиците не трябва да бъде разглеждано като „военизиране на живота“ в Румъния.

На 16 март румънският президент Клаус Йоханис обяви извънредно положение в страната. Отменени са занятията в училищата и детските градини, не работят търговските центрове, въведен е и комендантски час.

За повече новини ни последвайте в страниците ни във Фейсбук и в Туитър

Абонирайте се и за канала ни в YouTube

Прочетете още